SAFS - Asma parna sareng sensitipitas jamur

Naha anjeun ngagaduhan asma anu terus-terusan ngabakar nyababkeun kunjungan rumah sakit?
Upami anjeun diuji sareng kapendak sénsitip kana jamur anjeun tiasa gaduh SAFS.

Dokter anjeun teu acan kantos nguping kaayaan ieu atanapi henteu yakin yén éta aya. Ieu rada normal pikeun panyabab panyakit anu nembe diusulkeun, sareng ngan ukur waktos anu bakal ngayakinkeun sadayana yén éta aya. Éta parantos janten subyek sababaraha uji klinis buta-ganda ayeuna sareng buktina ningkat. Nyitak halaman ieu sareng nunjukkeun ka dokter anjeun upami anjeun prihatin yén anjeun ngagaduhan SAFS.

Pasén kalayan SAFS gaduh asma troublesome. Aranjeunna sawawa jalu atanapi bikang, kalayan umur rata-rata dina diagnosis ~ 50 taun. Fungsi pulmonal maranéhanana diukur ku FEV1 atawa aliran puncak beda-beda ti 20-120% diprediksi, gumantung kana kumaha kasakit maranéhanana dikontrol.

gambar jalma maké inhaler - kaayaan jalma kalawan asma parna kalawan sensitization jamur (SAFS) bisa aggravated ku inhaling spora jamur.

ngawakilan

Seueur anu ngagaduhan gejala nasal anu signifikan sareng irung berair, bersin sareng gejala sapertos demam. Aranjeunna teu ngahasilkeun colokan sputum, kawas penderita ABPA, sanajan CT scan bisa némbongkeun sababaraha mukosa dina rél. Eosinophilia umum. Seuseueurna gumantung pisan kana kortikosteroid kaseuseup dosis tinggi, kalayan kursus-kursus intermiten tina stéroid lisan anu diperyogikeun pikeun eksaserbasi, sareng sababaraha dina stéroid oral kontinyu. Gejala asma pengkuh kronis nu kirang dikawasa ku sababaraha pangobatan mangrupakeun fitur umum pikeun SAFS. Grendeng ka rumah sakit pikeun exacerbations asma ogé umum.

Kriteria pikeun nangtukeun SAFS nyaéta:

Bari sababaraha pasien anu sensitized kana loba fungi, mayoritas ukur meta ka salah sahiji dua fungi. Fungi paling umum anu sensitipitas pasien nyaéta: A. fumigatus jeung C. albicans, jeung A. alternata, Trichopyton sp., Cladosporium herbarum, Penicillium chrysogenum jeung Botrytis cinerea. Hasil tés kulit sering henteu saluyu sareng hasil RAST. Titer RAST (ka A. fumigatus) jauh leuwih handap titer dina penderita ABPA.

anggapanana

Pasén kalayan SAFS biasana dina sababaraha pangobatan. Kursus-kursus kortikosteroid oral anu dihirup sareng sering anu berkepanjangan biasana ngontrol gejala anu paling parah, tapi gaduh efek samping anu dipikanyaho. Pasién ieu biasana parantos nyandak agonis beta-2 anu pondok atanapi lila-akting, atanapi antagonis leukotriene kalayan sababaraha kauntungan.

Terapi antifungal kalawan itraconazole (200mg oral, dua kali sapoé) Mangpaatna gaduh pangaruh anu ageung kana gejala pulmonal sareng nasal. (Ngawaskeun ubar terapeutik disarankan pikeun itraconazole pikeun ngaoptimalkeun paparan ka itraconazole, anu peryogi gentos antara kapsul sareng solusi oral, sareng sakapeung ningkatkeun atanapi nurunkeun dosis). Fluconazole tiasa mangpaat pikeun jalma anu sensitip trichophyton spp. Durasi terapi antifungal anu diperyogikeun henteu pasti.

Kanggo inpo nu langkung lengkep ihwal jinis aspergillosis sareng gejala sareng pengobatanna, buka tautan ieu:

Terakhir Diénggalan tanggal 14 Désémber 2019 ku Megan