Haemoptisis

Lamun mawa nepi leuwih ti hiji teaspoonful getih, buka A&E geuwat.

Haemoptysis hartina batuk getih tina bayah. Bisa kasampak kawas jumlah leutik sputum getih-streaked, atawa jumlah badag sputum frothy beureum caang.

Gambar nunjukkeun getih dina jaringan disababkeun ku hemoptysis (batuk getih)

Ieu mangrupikeun gejala anu kawilang umum diantara pasien CPA, sareng sababaraha pasien ABPA. Bisa jadi pikahariwangeun sababaraha kali mimiti kajadian tapi lolobana pasien datang ka ngarti naon normal pikeun aranjeunna. Upami aya parobahan dina jumlah atanapi pola hémoptysis anjeun (atanapi upami anjeun pertama kali ngalaman) maka anjeun kedah ngawartosan dokter anjeun, sabab éta tiasa janten tanda peringatan yén panyakit anjeun tiasa kamajuan.

Haemoptysis masif dihartikeun salaku 600ml (ngan leuwih hiji pint) getih salila 24 jam, atawa 150ml (satengah kaleng Coke) salila sajam. Tapi, sanajan jumlah anu langkung alit tiasa ngaganggu engapan anjeun. Upami ieu kajantenan anjeun kedah langsung nelepon 999.

Upami anjeun gaduh seueur perdarahan ageung maka anjeun tiasa resep asam traneksamat (Cyclo-F / Cyclokapron), anu ngabantosan ngeureunkeun perdarahan. Ieu mangrupakeun ide nu sae pikeun nyimpen bungkusan ku kituna anjeun bisa kalayan gampang némbongkeun paramedic persis naon geus dicokot.

Aya kalana penderita urang manggihan hésé komunikasi seriousness kaayaan ieu ka paramedics na clinicians séjén, utamana lamun maranéhna teu wawuh jeung aspergillosis. Pasén anu paru ruksak ku aspergillosis jeung / atawa bronchiectasis bisa deteriorate gancang, jadi hal anu penting pikeun jadi teguh sarta keukeuh yén maranéhna mawa anjeun ka hospital.The NAC tiasa masihan anjeun kartu ngageter dompét nu ngawengku catetan ngeunaan ieu paramedics.

Upami anjeun dirawat di rumah sakit pikeun hemoptysis, anjeun tiasa nampi transfusi getih atanapi cairan. Anjeun panginten peryogi bronkoskopi pikeun milarian sumber perdarahan atanapi intubasi pikeun ngabantosan anjeun ngambekan langkung saé. Anjeun panginten kedah ngajalanan embolisasi pikeun ngeureunkeun perdarahan, anu dilakukeun ku cara nyelapkeun kawat kana pembuluh getih dina palangkangan anjeun. Mimiti, scan bakal mendakan arteri anu ruksak, teras partikel leutik bakal disuntik pikeun ngabentuk gumpalan. Dina sababaraha kasus, bedah atanapi radioterapi tiasa disarankeun.

Bacaan salajengna ngeunaan hemoptysis:

  •  Asam tranexamic tiasa ngabantosan ngirangan volume sareng durasi perdarahan dina hemoptysis, kalayan résiko komplikasi anu handap. (Moen dkk (2013))

Narikna, bayah gaduh dua suplai getih anu misah: arteri bronkial (ngalayanan bronchi) sareng arteri pulmonal (ngalayanan alveoli). 90% perdarahan hémoptisis asalna tina arteri bronkial, anu dina tekanan anu langkung luhur sabab langsung kaluar tina aorta.

Panungtungan diropéa dina Nopémber 4, 2019 ku Megan