sistim imun

Kalolobaan jalma anu boh alami kekebalan kana spora tina Aspergillus fumigatus, atanapi gaduh sistem imun anu cukup séhat pikeun ngalawan inféksi. Nanging, upami anjeun gaduh réaksi alérgi (tingali ABPA) kana spora jamur jeung/atawa boga masalah paru-paru atawa sistim imun lemah mangka anjeun utamana rentan.

Ilustrasi sistim imun; gambar nembongkeun awak pajoang kaluar kuman

Aspergillus Spésiés ngahasilkeun spora mikroskopis leutik nu kacida hampang tur ngambang dina hawa sabudeureun urang. Ieu kumaha aranjeunna nyebarkeun. Biasana nalika Aspergillus spora kaseuseup ku jalma, sistim imun maranéhanana diaktipkeun, spora nu dipikawanoh salaku asing na aranjeunna ancur - euweuh hasil inféksi.
Aya kalana dina individu kalawan sistim imun ngaruksak spora teu "katempo" sarta aranjeunna bisa tumuwuh di jero bayah atawa tatu. Nalika ieu kajantenan pasien ngagaduhan panyakit anu disebut aspergillosis - aya sababaraha jinis aspergillosis (leuwih rinci).

Sistem imun anu lemah hartosna sababaraha réspon imun anu biasana dihurungkeun nalika mikroorganisme asing atanapi virus asup kana awak henteu fungsina leres - ieu tiasa disababkeun ku kémoterapi, atanapi kana obat-obatan anu dicandak saatos an organ or cangkok sungsum tulang, atawa kusabab anjeun boga karusuhan turunan mangaruhan sistim imun kayaning fibrosis kistik or CGD.

Sél getih bodas tiasa mikawanoh komponén asing dina jaringan awak sareng ngancurkeunana. Hiji antibodi nyaéta molekul husus anu dihasilkeun ku awak pikeun mantuan ngaktifkeun sababaraha sél husus anu aya dina sistim imun - ieu diperlukeun pikeun mikawanoh mikroba asing kayaning Aspergillus. Aya 4 jinis: IgG, IgA, IgM sareng IgE. Antibodi ngalawan Aspergillus Protéin tiasa diukur dina getih pasien sareng ieu nunjukkeun upami pasien ngagaduhan Aspergillus Inféksi - ieu dipigawé maké tés immunosorbent numbu énzim (ELISA), sapertos ImmunoCAP.® Tes Darah IgE Spésifik. Tés sanés anu ngukur naha pasien parantos kakeunaan Aspergillus protéin disebutna uji galaktomanan, dimana antibodi husus pikeun hiji Aspergillus molekul témbok sél diuji dina sampel getih.

Ukuran séjén yén sistem imun parantos diaktipkeun sareng kamungkinan réaksi alérgi, nyaéta pikeun ngukur tingkat IgE pasien - tingkat anu ningkat sacara signifikan nunjukkeun aktivasina imun - teras ayana antibodi IgE khusus pikeun. Aspergillus spésiés bisa diuji. Tés ieu bakal ngabantosan diagnosis kamungkinan aspergillosis.

CATETAN parantos aya dua Rapat Dukungan Pasén anu parantos nutupan bagian tina subjek ieu: IgE sareng IgG.

Naon IgE? Ringkesan pikeun jalma awam Mimitian jam 0′ 55′ 43sec

Naon IgG, IgM? Ringkesan pikeun jalma awam Mimitian jam 0′ 29′ 14sec

Sistim imun jeung ABPA

Bentuk alérgi tina Aspergillus inféksi disebut ABPA, nu bisa lumangsung dina penderita asma, bisa didiagnosis ku cara ngukur spidol imun handap dina getih:

  • Ngaronjat jumlah sél bodas, utamana eosinophils
  • Réaktivitas test kulit saharita ka Aspergillus antigén (IgE)
  • Precipitating antibodi pikeun Aspergillus (IgG)
  • Total IgE ngaronjat
  • luhur: Aspergillus- IgE spésifik

Sél getih bodas (konéng) ngala ku baktéri (jeruk). SEM dicandak ku Volker Brinkmann: ti PLoS Pathogens Vol. 1(3) Nopémber 2005

Penting pikeun ngarti yén sababaraha tés kedah dilakukeun pikeun mutuskeun naha Aspergillus Inféksi mangrupikeun panyabab panyakit anjeun, sareng jinis aspergillosis naon anu anjeun gaduh.
Aspergillus tiasa sesah dideteksi sareng sakapeung hasil tés négatip masih tiasa hartosna yén aspergillosis henteu tiasa dileungitkeun.
Nanging, aya organisme sanés, boh jamur sareng baktéri, anu tiasa nyababkeun gejala anu sami sareng kedah ditalungtik.

Gangguan Granulomatous Kronis (CGD)

Upami anjeun kakurangan tina karusuhan genetik ieu anjeun ogé tiasa rentan ka Aspergillus inféksi. Ngahubungan nu CGD Society kanggo inpormasi lengkep.

Panungtungan diropéa dina Nopémber 1, 2020 ku Megan