Bahaya kaséhatan ti beueus

Bahaya kaséhatan tina beueus sareng kapang

Sahenteuna aya tilu panyabab kaséhatan gering pikeun jalma anu sistem imun séhat normal saatos kontak sareng beueus sareng kapang: inféksi, alergi sareng karacunan.

awéwé kalayan inhaler - beueus bisa exacerbate asma

Nalika kapang kaganggu, partikel kapang (spora sareng lebu sanésna) sareng bahan kimia anu volatil gampang dileupaskeun kana hawa sareng tiasa diambekan kana bayah sareng sinus saha waé anu caket.

Partikel & bahan kimia ieu biasana nyababkeun alergi (kaasup alergi sinus) jeung kadang ngabalukarkeun alveolitis alérgi (pneumonitis hypersensitivity). Jarang, aranjeunna tiasa janten mapan sareng nginféksi daérah alit dina awak urang sapertos sinuses - sakapeung malah dina bayah sorangan (CPAABPA). Éta ogé kuat disangka yén dampness jeung kapang, bisa ngabalukarkeun sarta exacerbate asma.

Loba kapang bisa nyieun rupa-rupa jenis racun nu boga sauntuyan épék on jalma jeung sato. Mycotoxins aya dina sababaraha bahan jamur nu bisa dispersed kana hawa, jadi mungkin wae nu ieu bisa breathed di kumaha oge, bukti ayeuna nunjukkeun yén teu cukup mycotoxin bisa breathed dina ngabalukarkeun masalah langsung patali karacunan na. Sababaraha allergens ogé dipikawanoh janten toksik. Kamungkinan épék kaséhatan toksik (nyaéta sanés alérgi) anu disababkeun ku nyeuseup alérgi beracun dianggap teu mungkin pisan sareng tetep teu kabuktian.

Aya zat toksik séjén anu diturunkeun tina kapang di bumi anu beueus:

  • Bahan kimia organik volatil (VOC) nyaéta bau anu dipancarkeun ku sababaraha mikroba
  • Protéase, glukan & iritasi séjén
  • Perhatikeun ogé yén aya sajumlah ageung zat iritasi/VOC sanés (non-kapang) anu tiasa aya di bumi beueus.

Sadaya ieu tiasa nyumbang kana kasusah engapan.

Salian panyakit anu disebatkeun di luhur urang tiasa nambihan panyawat di handap ieu anu gaduh asosiasi anu kuat (hiji léngkah jauh tina dipikanyaho disababkeun ku) inféksi pernapasangejala saluran pernapasan luhurbatuknyora ciut-ciutan jeung dispnoea

Naon buktina lembab nyababkeun masalah kaséhatan ieu?

Aya daptar (tingali di luhur) panyakit anu ditilik ngagaduhan dukungan anu cekap ti komunitas peneliti pikeun urang tingali sacara rinci, tapi sababaraha anu sanés henteu gaduh dukungan anu cekap pikeun komunitas panaliti pikeun nyandak kaputusan sanaos seueur jalma anu bakal. ngalaman panyakit & gejala ieu. 

Hayu urang ngaliwat tinjauan ringkes ngeunaan prosés anu aya hubungan kausal antara panyakit sareng panyababna:

Ngakibatkeun sareng Pangaruh

Aya sajarah panjang sababaraha peneliti di jaman baheula anu nganggap yén panyabab atra tina panyawat mangrupikeun panyabab anu leres sareng ieu nyegah kamajuan pikeun ngubaran. Hiji conto nyaéta malaria. Ayeuna urang terang yén malaria disababkeun ku cacing parasit leutik anu dikirimkeun ku reungit anu nyeuseup getih. Charles Louis Alphonse Laveran, anu anjeunna nampi Hadiah Nobel taun 1880). Saacanna waktos ieu, dianggap yén, salaku jalma condong kaserang malaria di bagian-bagian dunya anu ngagaduhan rawa anu seueur sareng umumna bau anu parah, éta 'hawa goréng' anu nyababkeun panyakit. Mangtaun-taun dibuang pikeun nyegah malaria ku ngaleungitkeun bau anu goréng!

Hasil gambar pikeun bukti

Kumaha urang ngabuktikeun sabab jeung akibat ayeuna? Ieu mangrupikeun topik anu rumit anu parantos nampi seueur perhatian ti saprak sengketa munggaran ngeunaan naha ngaroko bako nyababkeun kanker atanapi henteu - tingali sawala lengkep ngeunaan ieu di dieu. sengketa ieu ngarah ka publikasi teh Kritéria Bradford Hill pikeun hubungan kausal antara anu ngabalukarkeun kasakit jeung panyakit sorangan. Sanaos kitu, tetep seueur rohangan pikeun perdebatan sareng ngabentuk opini - panyabab poténsial panyakit masih janten masalah pikeun nampi individu sareng kelompok dina komunitas panalungtikan médis.

Sajauh dampness prihatin, teh WHO laporan jeung ulasan saterusna geus ngagunakeun kriteria handap:

Bukti epidemiologis (nyaéta ngitung jumlah kasus panyakit anu anjeun mendakan di lingkungan anu disangka (dimana jalma-jalma kakeunaan anu disangka panyababna)): lima kemungkinan anu dianggap dina raraga ngirangan pentingna.

  1. Hubungan kausal
  2. Aya pakaitna antara sabab jeung panyakit
  3. Bukti kawates atanapi sugestif pikeun hiji asosiasi
  4. Bukti anu henteu cekap atanapi henteu cekap pikeun nangtukeun naha aya asosiasi
  5. Bukti kawates atanapi sugestif henteu aya pakaitna

Bukti klinis

Studi ngalibetkeun sukarelawan manusa atanapi sato ékspérimén kakeunaan dina kaayaan anu dikontrol, kelompok padamelan atanapi sacara klinis. Kalolobaan studi ieu dumasar kana grup leutik individu, tapi duanana paparan jeung hasil klinis dicirikeun hadé ti aranjeunna dina studi epidemiological. Ieu nunjukkeun gejala naon anu tiasa kajantenan upami kaayaanna leres.

Bukti toksikologis

Dipaké pikeun ngarojong bukti epidemiological. Henteu cekap ku nyalira pikeun ngabuktikeun sabab atanapi akibat, tapi mangpaat pikeun nunjukkeun kumaha gejala-gejala anu tangtu lumangsung dina kaayaan anu khusus. Upami teu aya bukti epidemiologis, maka teu aya saran yén kaayaan anu dipikabutuh pikeun gejala tinangtu saleresna lumangsung dina kaayaan 'kahirupan nyata'.

Balukar kaséhatan naon anu urang yakin pisan disababkeun ku dampness?

Bukti epidemiologis (pentingna primér)

Pembaruan panganyarna tina ulasan Institute of Medicines ngeunaan paparan lingkungan jero ruangan parantos nyatakeun yén asma pangwangunanexacerbation asma (parah)asma ayeuna (asma lumangsung ayeuna)disababkeun ku kaayaan beueus, meureun kaasup molds. Nyebutkeun laporan WHO sateuacana, aya "bukti anu cekap ngeunaan hubungan antara faktor anu aya hubunganana sareng dampness jero ruangan sareng rupa-rupa épék kaséhatan pernapasan, kalebet. inféksi pernapasangejala saluran pernapasan luhurbatuknyora ciut-ciutan jeung dispnoea“. Urang bisa nambahan pneumonitis hypersensitivity kana daptar ieu sanggeus Mendell (2011).

Dampness padumukan pakait sareng a 30-50% kanaékan asma ayeuna (Fisk et. al. 2007) sareng paningkatan anu ageung dina hasil kaséhatan pernapasan sanés, nunjukkeun éta 21% tina asma ayeuna di Amérika Serikat (Mudarri & Fisk 2007) bisa jadi dikaitkeun kana dampness padumukan jeung kapang.

Bukti toksikologis (pentingna ngarojong sékundér)

Mékanisme dimana paparan mikroba non-inféksi nyumbang kana épék kaséhatan ngarugikeun anu aya hubunganana sareng dampness hawa jero ruangan sareng kapang tetep teu dipikanyaho.

dina vitro jeung di vivo Panalitian parantos nunjukkeun rupa-rupa réspon radang, sitotoksik sareng imunosupresif saatos paparan spora, métabolit sareng komponén spésiés mikroba anu aya dina gedong beueus, masihan kamungkinan kana panemuan epidemiologis.

Asma nu patali dampness, sensitization alérgi jeung gejala engapan pakait bisa hasil tina aktivasina terus-terusan tina pertahanan imun, réspon imun exaggerated, produksi berkepanjangan mediator radang jeung karuksakan jaringan, ngarah kana peradangan kronis jeung kasakit nu patali peradangan, kayaning asma.

Paningkatan anu dititénan dina frékuénsi inféksi pernapasan anu aya hubunganana sareng gedong beueus tiasa dijelaskeun ku épék imunosupresif tina mikroba anu aya hubunganana sareng gedong dina sato ékspérimén, anu ngaruksak pertahanan imun sahingga ningkatkeun karentanan kana inféksi. Penjelasan alternatip nyaéta yén jaringan mukosa anu radang nyayogikeun panghalang anu kurang efektif, ningkatkeun résiko inféksi.

Rupa-rupa agén mikroba kalawan rupa-rupa, fluctuating poténsi radang jeung toksik hadir sakaligus kalawan sanyawa airborne séjén, inevitably ngakibatkeun interaksi dina hawa jero rohangan. Interaksi sapertos kitu tiasa nyababkeun réspon anu teu kaduga, bahkan dina konsentrasi anu rendah. Dina milarian konstituén sabab, studi toksikologis kedah digabungkeun sareng analisa mikrobiologis sareng kimia komprehensif tina conto jero ruangan.

Interaksi mikroba kedah dipertimbangkeun sacara saksama nalika ngevaluasi kamungkinan épék kaséhatan tina paparan dina gedong beueus. Beda dina konsentrasi anu digunakeun dina studi sareng kultur sél atanapi sato ékspérimén sareng anu tiasa dihontal ku manusa ogé kedah diperhatoskeun nalika napsirkeun panemuan.

Dina napsirkeun hasil panilitian sato ékspérimén anu aya hubunganana sareng paparan manusa, penting pikeun mertimbangkeun bédana dina dosis relatif sareng kanyataan yén paparan anu dianggo pikeun sato ékspérimén tiasa langkung ageung tibatan anu aya di lingkungan jero ruangan.

Panungtungan diropéa dina Nopémber 18, 2022 ku admin