Pentingna ngadeteksi kanker dini

 

Fokus kami di Pusat Aspergillosis Nasional nyaéta pikeun ningkatkeun kasadaran sareng ngadukung anu ngagaduhan aspergillosis. Leungit, penting pisan salaku organisasi NHS yén urang ningkatkeun kasadaran kaayaan sanés sabab, hanjakalna, diagnosis aspergillosis henteu ngajantenkeun anjeun tahan kana sagala hal anu sanés, sareng panyawat kronis ngagaduhan poténsi pikeun masker gejala kaayaan sanés sapertos kanker.

Tekanan anu terus-terusan dina NHS, ningkat waktos ngantosan, horéam anu beuki seueur pikeun milarian perhatian médis, sareng kurangna pamahaman gejala umum tina seueur kanker mangrupikeun faktor anu tiasa nyababkeun interval diagnostik anu diperpanjang, anu gilirannana. ngurangan pilihan perlakuan. Ku alatan éta, pangakuan saméméhna tina gejala ku penderita penting pisan dina mitigating faktor séjén nu reureuh diagnosis.

Penting pikeun dicatet yén henteu sadayana gejala alarem mangrupikeun kanker. Leungit, incidence kanker sarta mortality projections ngira-ngira yén 1 ti 2 jalma di Inggris bakal didiagnosis kanker dina hirupna maranéhanana (1), jadi minggu panungtungan dina pasamoan sabar bulanan urang, urang ngobrol ngeunaan kanker sarta gejala paling umum. Diideuan ku karya anu luar biasa tina almarhum Dame Deborah James dina ningkatkeun kasadaran sareng ngarecah pantangan anu aya dina kanker usus, kami parantos nyusun eusi tina omongan éta kana hiji tulisan.

Naon Kanker?

Kanker dimimitian dina sél urang.

Biasana, urang ngan ukur gaduh nomer anu pas pikeun unggal jinis sél. Ieu kusabab sél ngahasilkeun sinyal pikeun ngadalikeun sabaraha jeung sabaraha sering sél ngabagi.

Lamun salah sahiji sinyal ieu lepat atanapi leungit, sél bisa mimiti tumuwuh sarta ngalobaan teuing tur ngabentuk gumpalan disebut tumor.

 

Panaliti Kanker Inggris, 2022

Statistik Kanker

  • Unggal dua menit, batur di Inggris didiagnosis kanker.
  • Kanker payudara, prostat, paru-paru sareng bowel babarengan nyababkeun langkung ti satengah (53%) tina sadaya kasus kanker anyar di Inggris dina 2016-2018.
  • Satengah (50%) jalma anu didiagnosis kanker di Inggris sareng Wales salamet panyakitna salami sapuluh taun atanapi langkung (2010-11).
  • Kanker mangrupikeun panyababna 27-28% tina sadaya maotna di Inggris dina taun biasa.

 

Para ahli yakin kangker beuteung - tikoro, burih, peujit, pankréas, ovarium - sarta kangker urological - prostat, ginjal jeung kandung kemih - anu paling dipikaresep buka unrecognised.

 

Bagan di luhur nunjukkeun diagnosis kanker dumasar kana tahap pikeun sababaraha kanker dina taun 2019 (data anu paling ayeuna). Tahap kanker aya hubunganana sareng ukuran tumor sareng sabaraha jauhna parantos sumebar. Diagnosis dina tahap engké aya hubunganana sareng survival handap.

Kangker payudara - Gejala

 

  • Benjolan atanapi kandel dina payudara anu béda sareng jaringan payudara sesa
  • Nyeri payudara anu terus-terusan dina hiji bagian tina payudara atanapi kelek
  • Hiji payudara janten langkung ageung atanapi langkung handap / langkung luhur tibatan payudara anu sanés
  • Parobahan kana nipple - balik ka jero atawa robah bentuk atawa posisi
  • Puckering atanapi dimpling kana payudara
  • Bareuh handapeun kelek atawa sabudeureun tulang selangka
  • A baruntus dina atawa sabudeureun nipple
  • Discharge tina hiji atawa duanana nipples

Kanggo inpo nu leuwih nganjang:

https://www.breastcanceruk.org.uk/

https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/breast-cancer

 

Kangker ginjal - Gejala

 

  • Getih dina cikiih
  • nyeri deui low di hiji sisi teu ngaliwatan tatu
  • A lump di sisi atawa handap deui
  • kacapean
  • Leungitna napsu
  • Leungitna beurat teu écés
  • Demam anu henteu disababkeun ku inféksi sareng anu henteu ngaleungit

Kanggo inpo nu leuwih nganjang:

https://www.nhs.uk/conditions/kidney-cancer/symptoms/

https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/kidney-cancer/symptoms

kanker paru

Gejala kanker paru-paru tiasa sesah dibédakeun pikeun penderita aspergillosis. Penting pikeun ngalaporkeun sagala gejala anyar, sapertos parobahan batuk jangka panjang, leungitna beurat sareng nyeri dada ka dokter atanapi konsultan spesialis.

gejala

  • Batuk anu terus-terusan anu henteu ngaleungit saatos 2/3 minggu
  • Parobihan dina batuk jangka panjang anjeun
  • Ngaronjat sarta terus-terusan breathlessness
  • Batuk nepi getih
  • Nyeri atanapi nyeri dina dada atanapi taktak
  • Inféksi dada terus-terusan atanapi terus-terusan
  • Leungitna napsu
  • kacapean
  • leungitna beurat
  • Hoarsness

Kanggo inpo nu leuwih nganjang:

https://www.nhs.uk/conditions/lung-cancer

https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/lung-cancer

 

Kangker indung - Gejala

 

  • Kembung pengkuh
  • Rarasaan gancang pinuh
  • Leungitna napsu
  • Parobihan dina kabiasaan bowel
  • Leungitna beurat teu écés
  • Nyeri pelvic atawa beuteung
  • Perlu langkung sering ngiuhan
  • kacapean

Kanggo inpo nu leuwih nganjang:

https://ovarian.org.uk

https://www.nhs.uk/conditions/ovarian-cancer/

 

Kangker Pancreatic

Sababaraha gejala kanker pankréas tiasa sami sareng kaayaan bowel sapertos bowel gampang ambek. Ningali anjeun GP upami gejala anjeun robih, parah, atanapi henteu karasa normal pikeun anjeun.

gejala

  • Yellowing kana bodas panon anjeun atanapi kulit (jaundice)
  • Kulit gatel, cikiih langkung poék sareng pucat langkung pucat tibatan biasana
  • Leungitna napsu
  • kacapean
  • nyenyepan

Gejala sanésna tiasa mangaruhan nyerna anjeun, sapertos:

  • Seueul sarta utah
  • Parobihan dina kabiasaan bowel
  • Nyeri beuteung sareng / atanapi tonggong
  • salah ancur
  • Bloating

Kanggo inpo nu leuwih nganjang:

https://www.nhs.uk/conditions/pancreatic-cancer

https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/pancreatic-cancer

https://www.pancreaticcancer.org.uk/

 

Kangker prostat - Gejala

 

  • Beuki sering urinating, sering peuting (nocturia)
  • Ngaronjat urgency mun urinate
  • Hesitancy cikiih (kasusah mimiti kencing)
  • Kasesahan ngalirkeun cikiih
  • Aliran lemah
  • Perasaan yén kandung kemih anjeun teu acan kosong pinuh
  • Getih dina cikiih atawa mani

Kanggo inpo nu leuwih nganjang:

https://www.nhs.uk/conditions/prostate-cancer

https://prostatecanceruk.org/

https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/prostate-cancer

 

Kangker kulit

Pasién anu nganggo pangobatan antijamur aya résiko ningkat kanker kulit, ku kituna penting pikeun ngartos gejala sareng nyandak pancegahan anu nyukupan kalayan paparan panonpoé pikeun ngirangan résiko.

gejala

Aya tilu jenis utama kanker kulit:

  • Melanoma ganas
  • Karsinoma Sél Basal (BCC)
  • Karsinoma Sél Skuamosa (SCC)

Sacara umum, tanda-tandana nyaéta (ditémbongkeun dina gambar di handap ieu):

BCC

  • Titik datar, diangkat atanapi kubah ngawangun
  • Mutiara atanapi warna kulit

SCC

  • Digedékeun, crusty atanapi scaly
  • Kadang borok

Melanoma

  • Mol abnormal anu asimétri, henteu teratur sareng sababaraha warna

 

Kanggo inpo nu leuwih nganjang:

https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/skin-cancer

https://www.macmillan.org.uk/cancer-information-and-support/skin-cancer/signs-and-symptoms-of-skin-cancer

https://www.nhs.uk/conditions/melanoma-skin-cancer/

https://www.nhs.uk/conditions/non-melanoma-skin-cancer/

 

Kangker tikoro

Kanker tikoro mangrupikeun istilah umum anu hartosna kanker anu dimimitian dina tikoro, tapi, dokter umumna henteu nganggo éta. Ieu kusabab aya sababaraha jinis kanker anu tiasa mangaruhan daérah tikoro.

Inpo nu leuwih lengkep bisa kapanggih di dieu: https://www.macmillan.org.uk/cancer-information-and-support/head-and-neck-cancer/throat-cancer

Gejala umum

  • nyeri tikoro
  • Nyeri ceuli
  • Lumpuk dina beuheung
  • kasusah Heureuy
  • Robah sora anjeun
  • Leungitna beurat teu écés
  • Batuk
  • Shortness tina napas
  • Rarasaan aya nu nyangkut dina tikoro

Kanggo inpo nu leuwih nganjang:

https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/head-neck-cancer/throat#:~:text=Throat%20cancer%20is%20a%20general,something%20stuck%20in%20the%20throat.

https://www.nhs.uk/conditions/head-and-neck-cancer/

https://www.christie.nhs.uk/patients-and-visitors/services/head-and-neck-team/what-is-head-and-neck-cancer/throat-cancer

Kanker kandung kemih - Gejala

 

  • Ngaronjatkeun urination
  • Kadesek ngijih
  • Sensasi ngaduruk nalika ngalirkeun cikiih
  • Nyeri pelvic
  • Nyeri beuteung
  • Nyeri beuteung
  • Leungitna beurat teu écés
  • Bareuh suku

Kanggo inpo nu leuwih nganjang:

https://www.nhs.uk/conditions/bladder-cancer/

https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/bladder-cancer

 

Kangker peujit - Gejala

 

  • Perdarahan ti handap jeung / atawa getih dina tai
  • Parobahan anu terus-terusan sareng teu jelas dina kabiasaan bowel
  • Leungitna beurat teu écés
  • kacapean
  • A nyeri atanapi lump dina burih

Kanggo inpo nu leuwih nganjang:

https://www.bowelcanceruk.org.uk/about-bowel-cancer/

https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/bowel-cancer

 

 

 

(1)Smittenaar CR, Petersen KA, Stewart K, Moitt N. incidence Kangker jeung mortality projections di Inggris nepi ka 2035. Br J Kangker 2016 Oct 25;115(9):1147-1155

Terakhir Diénggalan tanggal 6 Désémber 2022 ku admin

Leave a Reply