Inhaler sareng nebulizer

Inhaler sareng nebuliser mangrupikeun alat médis anu ngarobih obat cair janten halimun halus kalayan titik-titik leutik anu tiasa diseuseup kana bayah. Ieu mantuan pikeun konsentrasi nginum obat dimana eta perlu, bari ngurangan jumlah efek samping nu ngalaman.

Nyeuseup

Inhaler genggam biasana dianggo pikeun asma hampang dugi ka sedeng. A reliever (biasana biru) ngandung Ventolin, nu muka nepi ka rél salila serangan asma. A preventer (sering coklat) ngandung hiji corticosteroid (misalna beclomethasone), nu dicokot poean pikeun ngurangan peradangan dina bayah sarta ngurangan résiko tina serangan lumangsung. Inhaler leutik sareng portabel, tapi sababaraha urang mendakan aranjeunna fiddly sareng langkung resep ngagunakeun silinder spacer.

Taroskeun ka dokter atanapi tukang ubar anjeun pikeun nunjukkeun anjeun kumaha ngagunakeun inhaler anjeun sacara efektif. Pikeun mariksa naha hiji inhaler perlu diganti, tarik kaluar tabung logam jeung ngocok - anjeun kudu bisa ngarasakeun cairan sloshing sabudeureun jero eta.

gambar inhaler

Nebuliser

Nebuliser mangrupikeun alat listrik anu ngirimkeun dosis obat anu langkung ageung kana bayah anjeun ngalangkungan topéng, anu kapaké nalika pasien gering teuing atanapi henteu tiasa nganggo inhaler genggam, atanapi nalika pangobatan henteu sayogi dina bentuk inhaler. Nebuliser bisa nganteurkeun nginum obat saperti Ventolin, saline (pikeun loosen mukus), antibiotik (misalna colicin) atawa antifungals, sanajan sababaraha kudu dikirimkeun ngaliwatan mouthpiece sabab bisa bocor sabudeureun masker jeung asup kana panon.

gambar nebulizer

Nebuliser dipaké di National Aspergillosis Center:

Jet nebulizer ngagunakeun gas dikomprés (hawa atawa oksigén) pikeun atomize ubar atawa saline, sarta cocog pikeun pangobatan caket. Ieu disetir ku compressor a (misalna Medix Econoneb), nu draws hawa (atawa oksigén) asup jeung nyorong eta ngaliwatan filter sarta kana chamber nebuliser. Dua jenis jet nebuliser dipaké di National Aspergillosis Center nyaéta jet nebuliser basajan (misalna Microneb III) jeung napas-ditulungan nebuliser (misalna Pari LC ngutruk).

nebulizer jet basajan kirimkeun obat dina laju anu konstan dugi ka béak, naha anjeun ngambekan atanapi kaluar - janten henteu sadayana obat bakal dikirimkeun ka saluran pernapasan anjeun. Ukuran tetesan anu dihasilkeun ku nebuliser jet basajan ogé langkung ageung tibatan anu diproduksi ku nebuliser anu dibantuan napas, janten obatna henteu dikirimkeun dugi ka bayah anjeun. Ieu mangpaat pikeun pangobatan kayaning bronchodilators (misalna Ventolin), nu nargétkeun otot lemes dina rél Anjeun, sahingga teu kudu ngahontal sajauh handap alveoli Anjeun.

Nebuliser bantuan napas gaduh klep nu shuts mun anjeun mere ilham, stopping nginum obat bocor kaluar tina nebuliser bari anjeun ngambekan, jadi kirang nginum obat ieu wasted. Titisan anu dihasilkeun ogé langkung alit, hartosna aranjeunna tiasa ngahontal langkung handap saluran udara anjeun. Ku alatan éta, nebuliser bantuan napas dipaké pikeun nginum obat antibiotik jeung antifungal, ngarah bisa ngahontal pangleutikna, bagian furthest tina rél Anjeun.

nebulizer séjén:

Nebuliser bolong ngageter Anggo kristal anu ngageter gancang pikeun ngageterkeun pelat métal anu aya liang (saeutik sapertos ayakan leutik). Geterna maksakeun ubar ngalangkungan liang dina piring, ngahasilkeun halimun tina titik-titik leutik. Versi leutik, portabel tina nebulizer bolong geter sayogi, tapi aranjeunna henteu dianggo ku NAC sabab henteu tiasa dianggo sareng seueur pangobatan anu diresmikeun ka pasien urang, sareng henteu salawasna kuat.

Kawas nebuliser bolong ngageter, nebuliser ultrasonik ngagunakeun kristal ngageter gancang; kumaha oge, tinimbang nyorong ogé titik-titik ngaliwatan pori dina pelat logam, kristal ngageter nginum obat langsung. Ieu ngarecah cairanana kana titik-titik dina beungeut cai, sarta halimun ieu bisa dihirup ku sabar. Nebuliser ultrasonik henteu cocog pikeun pangobatan anu tangtu sareng henteu dianggo sacara tradisional di bumi.

Kanggo inpo nu leuwih:

Upami dokter anjeun nyarankeun anjeun nganggo pangobatan anu nebulisasi maka tim perawatan anjeun tiasa ngatur anjeun nginjeum hiji tanpa biaya ti rumah sakit sareng nunjukkeun anjeun kumaha ngagunakeunana. Nanging, upami ieu henteu mungkin, anjeun panginten kedah mésér nyalira. Kadé turutan parentah beberesih nu nebuliser hadir kalawan, sarta ngaganti masker jeung tubing unggal 3 bulan.

Ieu mangpaat pidéo anu diproduksi ku mahasiswa médis, nunjukkeun anjeun kumaha ngagunakeun amphotericin B anu nebulisasi:

https://www.youtube.com/watch?v=PasfGkrkBR4

 

Panungtungan diropéa dina Nopémber 1, 2020 ku Megan