efek samping

Unggal pangobatan atanapi pangobatan aya résiko efek samping, anu katelah 'kajadian ngarugikeun' dina literatur médis. Résiko sering langkung luhur pikeun jalma anu nyandak seueur pangobatan anu béda babarengan ('polypharmacy') atanapi anu nginum obat sapertos prednisolone kanggo waktos anu lami. Dokter anjeun bakal ngabantosan anjeun mutuskeun kombinasi pilihan perawatan anu paling aman pikeun anjeun.

Salawasna baca brosur inpormasi pasien (ieu tiasa dipendakan di handapeun Kaca antifungal) nu hadir kalawan nginum obat Anjeun pikeun nempo naon efek samping bisa nyangka. Upami anjeun kaleungitan brosur ieu, anjeun tiasa milarian pangobatan anjeun nganggo obat éléktronik compendium.

Anjeun bakal ngakuan nami sababaraha efek samping (nyeri sirah, seueul, kacapean). Batur bisa disada rada aheng tapi aranjeunna biasana kecap pajeulit pikeun hal basajan. Anjeun tiasa naroskeun ka dokter atanapi tukang ubar naon hartosna. Contona: 'pruritis' hartina gatel, 'anuresis' hartina teu bisa wee, jeung 'xerostomia' hartina sungut garing.

efek samping tina sagala rupa perlakuan aspergillosis

Uji klinis ngukur sabaraha sering efek samping anu béda-béda kajadian, sareng ieu dilaporkeun ku cara standar:

  • Sering pisan: langkung ti 1 dina 10 jalma anu kapangaruhan
  • Biasa: antara 1 dina 10 sareng 1 dina 100 jalma kapangaruhan
  • Jarang: antara 1 dina 100 sareng 1 dina 1,000 jalma kapangaruhan
  • Jarang: antara 1 dina 1,000 sareng 1 dina 10,000 jalma kapangaruhan
  • Jarang pisan: kurang ti 1 dina 10,000 jalma anu kapangaruhan

Sanajan kitu, ubar bisa kalakuanana rada béda dina 'dunya nyata' jeung kumaha aranjeunna kalakuanana dina percobaan klinis, jadi pohara penting pikeun ngalaporkeun sagala efek samping troublesome ngagunakeun MHRA skéma Kartu Konéng (Inggris) atanapi FDA Bentuk ngalaporkeun Sukarela (AS).

Kumaha ngaminimalkeun efek samping:

  •  Turutan pitunjuk dina brosur inpormasi pasien anu disayogikeun sareng pangobatan anjeun, khususna ngeunaan jam sabaraha nginum obat, atanapi naha anjeun kedah nginum dina burih pinuh atanapi kosong.
  •  Coba nyandak prednisolone isuk-isuk pikeun ngurangan résiko insomnia, sarta di tengah hidangan pikeun ngurangan iritasi lambung sarta heartburn.
  • Dokter anjeun tiasa resep pangobatan anu sanés pikeun ngirangan efek samping, contona PPI (sambetan pompa proton) pikeun nyeri maag nekad.

Seueur suplemén atanapi terapi komplementer ngaku teu gaduh efek samping sabab 'sadayana alami', tapi ieu henteu leres. Naon waé anu gaduh pangaruh tiasa gaduh efek samping. Salaku conto, St John's Wort mangrupikeun ubar herbal anu tiasa ngabantosan depresi hampang, tapi aya résiko leutik pikeun katarak. Urang Grup rojongan Facebook mangrupikeun tempat anu saé pikeun naroskeun patarosan ngeunaan pangalaman pasien sanés kalayan perawatan anu béda-béda, atanapi naroskeun ka tim NAC pikeun leres-leres pariksa efektivitas sareng kasalametan terapi pelengkap anu anjeun pikirkeun.

Panungtungan diropéa dina Nopémber 6, 2019 ku Megan