Aspergillus Bronchitis

Aspergillus bronchitis (AB) nyaéta kasakit kronis dimana nu Aspergillus jamur ngabalukarkeun inféksi dina saluran rél badag (bronchi). Aspergillus spora kapanggih dimana-mana, tapi anjeun tiasa ngambekan dina jumlah anu ageung upami anjeun gaduh kapang di bumi anjeun, atanapi nyéépkeun waktos ngebon. Jalma nu boga saluran rél abnormal (misalna dina cystic fibrosis atawa bronchiectasis) boga résiko luhur meunang Aspergillus bronchitis sanggeus engapan dina jamur. Éta ogé mangaruhan jalma anu ngagaduhan sistem imun anu rada lemah, anu tiasa disababkeun ku pangobatan anu anjeun candak - sapertos inhaler stéroid. Teu bisa dibikeun ti hiji jalma ka nu sejen; anjeun teu tiasa masihan panyakit ka jalma sanés. Beda sareng aspergillosis bronchopulmonary alérgi (ABPA), teu aya réspon alérgi Aspergillus bronchitis. Pasien sareng gejala pulmonal kronis sareng buktina Aspergillus dina saluran pernapasan, tapi anu henteu minuhan kriteria diagnostik pikeun aspergillosis pulmonal kronis (CPA), aspergillosis bronchopulmonary alérgi (ABPA) atanapi aspergillosis invasif (IA), tiasa gaduh AB.

gejala

Jalma mindeng boga inféksi dada lila-langgeng nu teu ningkat kalawan antibiotik saméméh maranéhna manggihan yén maranéhna boga Aspergillus bronkitis.

carana nangtukeun rupa panyakitna

Faktor résiko pikeun sababaraha jinis panyakit jamur, kalebet CPA, ABPA, Aspergillosis Invasif sareng Aspergillus Bronchitis

Pikeun didiagnosis kalawan Aspergillus bronchitis anjeun kedah gaduh:

  • Gejala panyakit saluran pernapasan handap salami sabulan
  • Phlegm ngandung Aspergillus supa
  • Sistem imun rada lemah

Di handap ieu ogé sugestif nu gaduh Aspergillus bronchitis:

  • tingkat luhur spidol pikeun Aspergillus dina getih anjeun (disebut IgG)
  • Hiji pilem bodas tina jamur palapis saluran anjeun, atawa colokan mukus ditempo dina tés kaméra (bronchoscopy) lamun dipigawé.
  • Tanggapan anu saé pikeun pangobatan antifungal saatos perlakuan dalapan minggu

nu Aspergillus jamur ngabalukarkeun kasakit béda, jadi bisa jadi teuas uninga dimana Aspergillus bronchitis fits kana gambar nu leuwih gede. Tabél di katuhu nunjukkeun faktor anu ningkatkeun résiko anjeun ngagaduhan salah sahiji panyakit ieu:

anggapanana

Ubar antijamur, itraconazole (Asalna Sporanox® tapi ayeuna sababaraha ngaran dagang sejenna), bisa tetep Aspergillus bronchitis dina kontrol. Gejala anjeun kedah mimiti ningkat saatos nyandak itraconazole salami opat minggu. Jalma anu nyandak itraconazole kedah nyandak tekanan darahna, kitu ogé gaduh tés getih rutin. Ieu pikeun mariksa yén anjeun dina dosis anu leres sareng cekap obat anu asup kana getih anjeun. Sababaraha urang panginten peryogi obat-obatan sanés anu bakal dibahas ku dokter masing-masing. Ahli fisioterapi ogé tiasa ngajarkeun anjeun latihan pikeun ngagampangkeun ngabersihan dahak tina bayah anjeun, anu tiasa ngabantosan ningkatkeun engapan anjeun. Éta ogé penting pisan pikeun neraskeun nginum obat-obatan sanés pikeun ngontrol masalah kaséhatan sanés anu anjeun gaduh.

Inpo salajengna:

Terakhir Diénggalan tanggal 14 Désémber 2019 ku Megan