Поддршка за пациенти и негуватели со аспергилоза

Обезбедено од Националниот центар за аспергилоза на NHS

Она што го нудиме

Можеби вие или некој близок штотуку сте добиле дијагноза на аспергилоза и не сте сигурни од каде да започнете. Или можеби треба да споделите информации за вашата состојба со вашиот лекар, негувател, здружение за домување или проценител на бенефиции. Оваа веб-страница е тука за да им обезбеди на пациентите и негувателите сè што треба да знаете за аспергилозата.

За нас

Оваа веб-локација е уредена и одржувана од NHS Национален центар за аспергилоза (NAC) CARES тим.

Националниот центар за аспергилоза е високо специјализирана служба на NHS која е специјализирана за дијагноза и управување со хронична аспергилоза, сериозна инфекција која најмногу ги зафаќа белите дробови предизвикана од патогени видови на габи Aspergillus - најчесто A. fumigatus но и неколку други видови. НАК прифаќа упати и барања за совети и насоки од цела ОК.

Водиме група за поддршка на Фејсбук и неделни состаноци за Зум, кои обезбедуваат одлична можност за разговор со други пациенти, негуватели и персонал на NAC.

Оваа веб-локација може да се користи за да се провери дали некои лекови на рецепт што ги земате ќе имаат интеракција со вашите антифунгални лекови.

Областа на блогот има објави на различни теми вклучувајќи информации за живеење со аспергилоза, начин на живот и вештини за справување и новости за истражување. 

Што е аспергилоза?

Аспергилозата е група на состојби предизвикани од Aspergillus, вид на мувла што се наоѓа на многу места низ целиот свет.

Повеќето од овие мувла се безопасни. Сепак, некои може да предизвикаат различни болести кои се движат од алергиски реакции до опасни по живот состојби, или и двете.

Аспергилозата ретко се развива кај здрави индивидуи

 Повеќето луѓе дишат во овие спори секој ден без никакви проблеми.

Менувач

Не можете да заразите аспергилоза од друго лице или од животни.

Постојат 3 форми на Аспергилоза:

Хронични инфекции

  • Хронична белодробна аспергилоза (CPA)
  • Кератитис 
  • Отомикоза
  • Онихомикоза
  • Сапрофитски синузитис

Алергиски

  • Алергиска бронхопулмонална аспергилоза (ABPA)
  • Тешка астма со габична чувствителност (SAFS)
  • Астма поврзана со габична чувствителност (AAFS)
  • Алергиски габичен синузитус (АФС)

Акутен

Акутните инфекции како што е инвазивната аспергилоза се опасни по живот и се јавуваат кај луѓе со ослабен имунолошки систем.

АЗ на аспергилоза

Трустот за аспергилоза составил АЗ на сè што можеби ќе треба да знаете ако имате дијагноза на аспергилоза. Напишан од пациенти за пациенти, оваа листа има многу корисни совети и информации за живеење со болеста:

Новости и новости

Хуманитарната организација на тимот NAC CARES се кандидира за Фондот за габични инфекции

Фондот за габични инфекции (FIT) обезбедува витална поддршка за работата на тимот CARES, без кој би било многу потешко да се одржи нивната единствена работа. Оваа година, почнувајќи од Светскиот ден на аспергилозата 2023 година (1-ви февруари), тимот на CARES враќа дел од...

Дијагноза

Точната дијагноза никогаш не била јасна за аспергилозата, но современите алатки се развиваат брзо и сега ја подобруваат брзината и точноста на дијагнозата. Од пациент кој се јавува на клиниката прво ќе биде побарано да даде историја на симптомите кои ...

Осаменост и аспергилоза

Верувале или не, осаменоста е исто толку лоша за вашето здравје како и дебелината, загадениот воздух или физичката неактивност. Некои студии сметаат дека осаменоста е еквивалентна на пушење 15 цигари дневно. Во една неодамнешна анкета во нашата група на пациенти на Фејсбук за лица со хронични форми на...

Здравствено известување

Поддржете не

Финансирањето на FIT му овозможува на Националниот центар за аспергилоза да биде домаќин на големи групи на Фејсбук, како што е групата за поддршка на Националниот центар за аспергилоза (Велика Британија), како и групи кои го поддржуваат нивното истражување за хронична белодробна аспергилоза (CPA) и алергиска бронхопулмонална аспергилоза (ABPA). Ова учество и вклучување на пациентот е од витално значење за истражувањето на НАК.

Скокни до содржината