Sinusitis jamur

Sinus nyaéta rongga anu aya dina tangkorak sabudeureun irung, handapeun tulang pipi sareng dahi. Dua jenis béda tina Aspergillus sinusitis aya, boh dina jalma anu boga sistim imun séhat:

Sinusitis jamur alérgi (atawa rhinosinusitis jamur eosinofilik). Total halangan tina sinuses alatan mukosa inflamed. Gambar dicokot tina Aspergillus.org

Sinusitis jamur alérgi (atawa rhinosinusitis jamur eosinofilik). Total halangan tina sinuses alatan mukosa inflamed. Gambar dicokot tina Aspergillus.org

Rhinosinusitis jamur alérgi

Gejalana kalebet halangan saluran pernapasan irung (sesah engapan ngalangkungan irung), kamacetan nasal alérgi (sumbatan akibat tina kakeunaan hal anu alérgi kana jalma), rhinorrhea purulent (snot' héjo kandel), drainase postnasal (mukus ngeclak ka handap. tonggong tikoro tina tonggong irung) sareng nyeri sirah. Nyeri henteu biasa tapi, upami aya, nunjukkeun ayana inféksi baktéri tambahan tina sinuses. Rhinosinusitis jamur alérgi biasana didiagnosis nganggo tés getih (pikeun ngadeteksi antibodi kana jamur), CT scan, endoskopi sareng kultur sampel anu dicandak tina sinus. Poliposis nasal sering aya (NB ieu sanés kanker sanaos didadarkeun salaku tumor). Kaayaan ieu biasana dirawat ku stéroid sareng bedah. Stéroid biasana dituluykeun pikeun sawatara waktu, sabab ngurangan peradangan di jero saluran nasal sareng sinus penting pikeun ngijinkeun drainase alami. Sakali drainase dioptimalkeun, peradangan biasana subsides sarta ahirna stéroid bisa lalaunan dieureunkeun.

ramalan

Sanaos sadaya usaha ieu, pasien sering kambuh sareng sababaraha dokter parantos nyobian ngubaran ku pangobatan antifungal pikeun ngabasmi jamur. Hasilna bingung dugi ka ayeuna - ieu mangrupikeun subjek pikeun panalungtikan anu langkung seueur.
Dina kasus luar biasa tulang sinus bisa perforated, sahingga jamur narajang situs tatangga, kayaning panon.

Sinusitis saprofit

Sinusitis diartikeun radang sinuses paranasal, kalayan atawa tanpa inféksi. Peradangan tiasa disababkeun ku inféksi baktéri, alergi, virus sareng inféksi jamur. Inféksi jamur sering dideteksi nalika kaayaan éta gagal ngaréspon kana antibiotik (antibiotik dirancang pikeun maéhan inféksi baktéri, tapi henteu gaduh pangaruh kana inféksi jamur). Aspergillus sinusitis Diduga disababkeun ku inféksi baktéri terus-terusan ngabalukarkeun bareuh, nu ngawatesan drainase normal tina sinus. Perlakuan ku antibiotik ku kituna mindeng ngahasilkeun respon parsial, sabab baktéri maot jauh jeung bareuh ngurangan; ieu ngakibatkeun loba diagnoses lengkep. Gejala kalebet kamacetan nasal, teu ngarareunah raray, nyeri sirah sareng drainase postnasal. Diagnosis dijieun ku CT scan, endoscopy (kaméra leutik diselapkeun kana sinuses), atawa rada remen salila bedah pikeun ngaronjatkeun drainase! Perlakuan nyaéta bedah pikeun ngaronjatkeun drainase sinus - faktor contributing utama pikeun meunangkeun masalah di tempat munggaran nyaéta ngabogaan struktur rada béda ti sinus, sahingga drainase leuwih hese. Bedah ngabenerkeun kasalahan éta. Antifungal biasana henteu dianggo.

ramalan

Sinusitis bisa jadi rawan reoccurrence tapi ieu biasana prosedur suksés.

Kanggo inpo nu langkung lengkep ihwal jinis aspergillosis sareng gejala sareng pengobatanna, buka tautan ieu:

Terakhir Diénggalan tanggal 14 Désémber 2019 ku Megan