Narkoba ngainduksi Photosensitivity

Naon photosensitivity anu disababkeun ku ubar?

 

Photosensitivity nyaéta réaksi abnormal atawa ngaronjat tina kulit nalika kakeunaan sinar ultraviolét (UV) ti panonpoé. Ieu ngakibatkeun kulit anu geus kakeunaan panonpoé tanpa panyalindungan jadi kaduruk, sarta dina gilirannana, ieu bisa ningkatkeun resiko tina ngamekarkeun kanker kulit.

Aya sababaraha kaayaan médis sapertos lupus, psoriasis sareng rosacea anu tiasa ningkatkeun sensitipitas jalma kana sinar ultraviolét. Daptar langkung lengkep ngeunaan kaayaan anu dipikanyaho tiasa dipendakan Ieuh.

Photosensitivity disababkeun ku ubar mangrupa tipe paling umum tina réaksi ngarugikeun nu patali kulit jeung bisa lumangsung salaku hasil tina pangobatan topikal jeung lisan. Réaksi lumangsung nalika komponén ubar digabungkeun sareng radiasi UV nalika paparan panonpoé, nyababkeun réaksi fototoksik anu muncul salaku kaduruk ku panon poe parna, diidentipikasi ku bareuh, gatal-gatal, kemerahan anu parah sareng dina kasus anu paling parah, lepuh sareng oozing.

Gambar di handap nunjukkeun réaksi ka cahya panonpoé nalika nganggo voriconazole. Pasién anu nyayogikeun gambar-gambar ieu ngagaduhan paparan minimal sareng ngagem suncream faktor 50 dina sukuna.  

Hiji suku némbongkeun blistering kana toe badag katuhu.

Poé 1 Réaksi kulit ka cahya panonpoé nalika nganggo voriconazole

Hiji suku némbongkeun blistering kana toe badag katuhu.

dinten 2

Hiji suku némbongkeun blistering kana toe katilu tina suku kénca.

1 Minggu

Suku kénca jeung katuhu némbongkeun blistering kana toe badag katuhu jeung toe katilu tina suku kénca.

1 bulan

 

Pasén anu nyandak pangobatan antifungal, khususna, Voriconazole sareng Itraconazole (anu langkung dikenal pikeun nyababkeun réaksi), sering sadar kana paningkatan résiko fotosensitipitas; kumaha oge, ieu teu hijina ubar nu bisa dipicuna respon abnormal kana paparan UV. Ubar séjén anu dilaporkeun nyababkeun photosensitivity nyaéta:

  • NSAIDs (Ibuprofen (oral sareng topikal), naproxen, aspirin)
  • Pangobatan kardiovaskular (furosemide, ramipril, amlodipine, nifedipine, amiodarone, clopidogrel - ngan sababaraha)
  • Statins (simvastatin)
  • Obat psikotropika (olanzapine, clozapine, fluoxetine, citalopram, sertraline - ngan sababaraha)
  • Pangobatan antibakteri (ciprofloxacin, tetracycline, doxycycline)

Penting pikeun dicatet yén daptar di luhur henteu lengkep, sareng réaksi dilaporkeun mimitian ti jarang dugi ka sering. Upami anjeun nganggap ubar sanés antijamur anjeun nyababkeun réaksi ka panonpoé, nyarios ka tukang ubar atanapi GP anjeun.

Kumaha ngajaga diri

Dina kalolobaan kasus, penderita teu bisa ngeureunkeun nyokot nginum obat nu bisa predispose aranjeunna pikeun photosensitivity. Tetep kaluar panonpoé teu salawasna mungkin boh - kualitas hirup salawasna hiji tinimbangan penting; kituna, perawatan tambahan kudu dilaksanakeun pikeun ngajaga kulit maranéhanana bari di luar.

Aya dua jinis panyalindungan:

  • kimia
  • fisik

Perlindungan kimia nyaeta dina bentuk sunscreen jeung sunblock. Nanging, penting pikeun émut yén sunscreen sareng sunblock henteu sami. Tabir surya mangrupikeun jinis panyalindungan panonpoé anu paling umum, sareng tiasa dianggo ku nyaring sinar UV panonpoé, tapi sawaréh masih nembus. Sunblock ngagambarkeun sinar tina kulit sareng nyegah aranjeunna nembus. Nalika mésér tabir surya, milari faktor panyalindungan panonpoé (SPF) 30 atanapi langkung luhur pikeun ngajaga tina UVB sareng sahenteuna rating panyalindungan UVA 4 béntang.

Perlindungan fisik 

  • Pitunjuk NHS nyarankeun tetep di tempat teduh nalika panonpoé paling kuat, anu di Inggris antara jam 11 énjing sareng 3 sonten ti Maret dugi ka Oktober.
  • Paké sunshade atawa payung
  • Topi lega-brimmed nu ngiuhan beungeut, beuheung jeung ceuli
  • Atasan lengan panjang, calana panjang sareng rok didamel tina lawon anyaman caket anu nyegah sinar panonpoé nembus
  • Kacamata hideung sareng lénsa bungkus sareng panangan lega anu saluyu sareng Standar Inggris
  • pakean pelindung UV

 

Tumbu ka informasi salajengna

NHS

Yayasan Kulit Inggris

Yayasan Kangker Kulit

 

 

Terakhir Diupdate tanggal 9 Méi 2022 ku Lauren Amphlett

Leave a Reply