Pentingna microbiomes

Microbiomes nyaéta sakabéh mikroorganisme (baktéri, fungi, virus jeung sajabana) nu aya di wewengkon nu tangtu dina awak. Ieu kapanggih di tempat-tempat sapertos peujit, bayah sareng sungut sareng mikrobiom di daérah anu béda-béda diwangun ku distribusi spésiés anu béda. Éta mangpaat pikeun awak urang sareng mangaruhan rupa-rupa hal sapertos sistem imun urang, kaséhatan méntal sareng kaséhatan engapan. Dina rata-rata jalma anu séhat, spésiés anu béda-béda ieu aya dina kasaimbangan anu diatur pikeun ngalaksanakeun rupa-rupa fungsi sareng masihan kauntungan kaséhatan - aranjeunna nyayogikeun gizi anu teu tiasa urang jieun sorangan. Kasaimbangan (disebut dysbiosis) antara spésiés mikroorganisme anu aya pakait pisan sareng panyakit.

Tempo langkung seueur ngeunaan mikrobiom dina halaman ieu - https://aspergillosis.org/the-host-its-microbiome-and-their-aspergillosis/?highlight=microbiomes

The Gut microbiome - kaséhatan méntal & sistim imun

Mikrobiom anu paling ditaliti nyaéta tina peujit. Dina peujit aya kira-kira 100 triliun (100 000 000 000 000!) Baktéri tina kira-kira 1000 spésiés béda. Baktéri ieu tiasa komunikasi sareng uteuk ngaliwatan hiji hal anu disebut sumbu microbiota-gut-otak, anu ngajelaskeun interaksi dua arah antara otak sareng peujit. Usus tiasa ngirim pesen ka otak dina bentuk bahan kimia (disebut neurotransmitter) anu ngarambat sapanjang saraf sareng ngalangkungan aliran getih dugi ka otak dimana aranjeunna gaduh sababaraha épék. Neurotransmiter ieu dihasilkeun ku baktéri anu hirup dina peujit.

Mikrobiom usus mangrupikeun régulator tingkat setrés sareng kahariwang sareng gaduh pangaruh anu kuat dina wanda sareng déprési. Ieu geus ditémbongkeun ngaliwatan sababaraha studi. Salaku conto, studi beurit nunjukkeun yén jalma anu henteu gaduh mikrobiom usus (disebut mencit bébas kuman) gaduh réspon setrés anu teu kuat dibandingkeun sareng beurit anu gaduh mikrobioma usus.[1]. Narikna, respon heightened ieu ngurangan sanggeus ditambahan baktéri peujit nyicingan disebut Bifidobacterium. Spésiés ieu, babarengan jeung spésiés konci séjén disebut lactobacillus, geus ditémbongkeun ka nyata ngurangan kahariwang di manusa[2]. Transplantasi mikrobiota fecal (FMT) nyaéta prosés dimana najis ti donor séhat ditransplantasikeun kana panarima pikeun mulangkeun kasaimbangan baktéri dina peujitna. percobaan FMT anu dipigawé ti penderita cageur ka jalma kalawan gejala depressive jeung kahariwang-kawas sarta sabalikna; Dina unggal kasus, penderita gering ngalaporkeun pangurangan gejala saatos nampi cangkok sareng pasien séhat ngalaporkeun paningkatan gejala.[3]. Tungtungna, serotonin nyaéta hormon anu tindakan dina uteuk ngabalukarkeun moods positif jeung senang. Hormon ieu dihasilkeun ku baktéri peujit sareng, kanyataanna, sakitar 90% serotonin awak didamel ku baktéri ieu.[4]. Ieu ngan sababaraha conto anu nunjukkeun dampak baktéri peujit dina kaséhatan méntal.

Pikeun maca langkung seueur ngeunaan dampak microbiome usus dina kaséhatan méntal, pariksa tulisan ieu ku BBC - https://bbc.in/3npHwet

Sistem imun urang (nyaéta sistem anu ngabantosan urang ngalawan inféksi) ogé kapangaruhan ku mikrobiom peujit. Rupa-rupa baktéri peujit tiasa ngarangsang sél imun (sél T) pikeun ngahususkeun kana jinis sél khusus anu disebut sél pangaturan T (atanapi Tregs). Tregs ngurangan sistim imun sahingga réaksi alérgi exaggerated (misalna éksim) bisa ngamekarkeun tina turunna aktivasina sél imun ieu. Dina peujit, sababaraha baktéri sanggup ngaktifkeun Tregs. Ieu nunjukkeun kamungkinan pikeun ngokolakeun spésiés ieu ka penderita réspon alérgi anu langkung aktip pikeun ngabantosan alérgi sareng peradangan. Hipotesis ieu ngahasilkeun hasil awal anu ngadorong, contona dina éksim, https://nationaleczema.org/topical-microbiome/. Tempo ogé bagian dina tungtung on probiotics.

Mikrobioma paru-paru sareng peujit - alergi sareng asma

Saluran udara handap mangrupikeun tempat pikeun populasi mikroorganisme anu béda - disebut mikrobiom paru-paru. Komposisi mikrobiom ieu béda sareng peujit. Aya jauh langkung seueur baktéri dina bayah dibandingkeun sareng peujit sareng lingkungan ieu langkung sesah pikeun diajar, utamina kusabab metode pikeun nyandak conto paru-paru invasif. Mimitina dipercaya yén paru-paru mangrupikeun lingkungan steril anu henteu ngandung baktéri sareng mikrobiom paru-paru henteu kapendak dugi ka taun-taun ayeuna, janten, langkung seueur anu dipikanyaho ngeunaan populasi ieu dibandingkeun sareng usus.

Anu dipikanyaho nyaéta yén mikrobiom paru-paru maénkeun peran dina kaséhatan engapan sareng panurunan karagaman spésiés mikroba pakait sareng panyakit - kalayan langkung seueur pangurangan karagaman anu aya hubunganana sareng panyakit anu langkung parah. Anu penting, mikrobiom paru-paru dihubungkeun sareng mikrobiom usus ngalangkungan sumbu paru-paru sareng panyakit engapan sareng gastrointestinal sering aya babarengan. Duanana dihubungkeun ngaliwatan sistem imun sareng komunikasi lumangsung, sapertos peujit sareng otak, ngalangkungan utusan kimiawi. Ieu ngandung harti yén parobahan dina microbiome peujit sigana boga pangaruh dina réspon alérgi airway jeung asma ogé. Sababaraha panilitian nunjukkeun yén pasién asma ngagaduhan rupa-rupa spésiés anu dirobih dina paru-paru sareng mikrobiom usus dibandingkeun sareng jalma anu henteu asma, sareng henteu saimbangna ieu panginten nyumbang kana hipersensitivitas sareng hiperréaktivitas sistem imun.

Hiji spésiés baktéri disebut Bacteroides fragilis (B. fragilis) geus ditémbongkeun dina model beurit eksperimen (dimaksudkeun pikeun simulate asma) pikeun ngatur kasaimbangan antara tipe respon imun nu awak ngahasilkeun.[5]. Réspon radang alérgi dihasilkeun ku jalur khusus (disebut jalur Th2) sedengkeun réspon imun non-alergi dihasilkeun ku jalur anu béda (Th1). Spésiés baktéri ieu penting sabab ngatur kasaimbangan antara dua jalur ieu pikeun mastikeun yén teu aya réspon anu dominan. B. fragilis ngandelkeun karbohidrat anu disebut N-glycan sareng produksi N-glycan diréduksi dina penderita asma parah[6]. Hal ieu ngajadikeun eta harder pikeun B. fragilis tumuwuh jadi leuwih gampang réspon alérgi (Th2) bisa ngadominasi sabab kasaimbangan antara dua jalur jadi kurang diatur. Ieu mangrupikeun conto kumaha pentingna baktéri peujit dina panyakit sapertos asma alérgi.

Pencét tautan ieu pikeun maca langkung seueur ngeunaan sambungan usus-paru sareng relevansina dina COVID-19 - https://bit.ly/3FooPOp

Masa depan - probiotics, FMT jeung panalungtikan

Probiotik dihartikeun salaku 'mikroorganisme hirup nu lamun dikaluarkeun dina jumlah nyukupan maparin mangpaat kaséhatan pikeun host (jalma)'. Éta asalna dina bentuk anu béda-béda sareng dicandak pikeun sababaraha kauntungan kaséhatan, sareng anu béda-béda gaduh komposisi baktéri anu béda.

Probiotics geus ditalungtik dina taun panganyarna pikeun pamakéan dina penderita asma kalawan sensitization alérgi. Sababaraha percobaan geus dipigawé pikeun nguji probiotics salaku perlakuan pikeun asma sarta geus kabukti suksés. Contona, hiji ulikan masihan probiotics ka 160 barudak asthmatic yuswa 6-18 salaku capsules salila 3 bulan; Hasilna nunjukkeun yén pasien parantos nurunkeun parah asma, ningkatkeun kontrol asma, ningkat laju aliran ekspirasi puncak sareng turunna tingkat IgE (tanda alergi).[7]. Utamana, seueur panilitian anu dilakukeun dina topik ieu aya dina beurit atanapi murangkalih sareng hasilna henteu konsisten, janten langkung seueur panilitian di daérah ieu sateuacan probiotics tiasa disarankeun salaku pangobatan.

FMT mangrupikeun pangobatan anu mujarab pikeun Clostridium difficile inféksi, tapi percobaan teu acan pinuh ditalungtik dina kasakit alérgi. Ayeuna aya hiji percobaan klinis lumangsung pikeun lisan encapsulated FMT dina pengobatan alergi suuk jeung fase I réngsé tapi hasilna teu acan diterbitkeun. Salaku percobaan ieu jadi beuki loba, éta kamungkinan yén maranéhna bakal manjangkeun ka asma alérgi jeung kamungkinan malah alérgi. Aspergillus-sensitipitas. Sakumaha nangtungna, aya sababaraha résistansi kana percobaan sapertos sabagian jalma anu nentang, atanapi 'kasar' ku, ideu nransfer bangku tina hiji jalma ka jalma anu sanés. Nanging, dina kanyataanana, FMT sanés cangkok najis, tapi tina mikrobiota tina peujit. Salaku tambahan, henteu sadayana uji FMT ngagaduhan hasil anu positip - uji coba dina pasien cangkok sél stém hématopoietik kabuktian fatal pikeun saurang lalaki anu nampi conto donor anu henteu acan disaring pikeun jinis tahan narkoba. E.coli [8]. Panalitian FMT pikeun alergi masih dina tahap awal sareng langkung seueur panilitian anu diperyogikeun pikeun mastikeun kasalametanna, tapi henteu aya ragu yén éta ngagaduhan poténsi anu hadé pikeun masa depan.

Nanging, ngajaga kasaimbangan baktéri anu séhat dina mikrobioma peujit sareng paru-paru penting pikeun kaséhatan sareng karaharjaan sadayana. Ieu dibantosan ku gaduh a diet saimbang séhat ngandung loba serat sareng tuang tuangeun anu ngandung seueur baktéri mangpaat sapertos yoghurt alami atanapi kefir. Sanajan aranjeunna henteu baheulana dianjurkeun salaku perlakuan ku NHS, Anjeun meureun hoyong mertimbangkeun nyandak probiotic. Nanging, anjeun kedah sadar yén probiotics dianggap suplemén dietary sabalikna tina pangobatan sareng ku kituna produksi produk ieu henteu diatur, hartosna anjeun henteu tiasa mastikeun yén éta ngandung baktéri anu dinyatakeun dina labél. Perhatos ogé yén probiotics anu dianggo dina uji klinis sigana langkung efektif tibatan anu tiasa dipésér di konter sabab sigana ngandung dosis anu langkung ageung sareng langkung seueur spésiés.

Aya bukti anu saé yén nyandak probiotik bari nganggo antibiotik mujarab pikeun ngirangan diare anu aya hubunganana sareng antibiotik, tapi deui, ieu sanés mangrupikeun pangobatan anu disarankeun. Spésiés utama anu kedah ditingali nyaéta Lactobacillus (L) rhamnosus. L. acidophilus jeung L. kasusi. ogé, Bifidobacterium (B) lactis sareng Saccharomyces (S) boulardii. Supados probiotik ieu éféktif, dosis 10 milyar (10^10) cfu (baktéri) diperlukeun. Upami produkna henteu nyatakeun dosisna, kamungkinan éta henteu ngandung cukup baktéri pikeun gaduh pangaruh anu signifikan. Saterusna, cara dosis leuwih 10 milyar teu mangpaat tur bisa ngabalukarkeun épék kaséhatan ngarugikeun kayaning nyeri beuteung. Panalitian anu dilakukeun di Walanda nyusun daptar probiotik anu disarankeun ti sababaraha pabrik pikeun pengobatan diare bari nyandak antibiotik. Panaliti ieu henteu dilakukeun di Inggris janten henteu sadayana probiotik ieu tiasa sayogi di dieu tapi éta patut ningali. Tempo daptar ieu Ieuh. Catet yén rating bintang tilu mangrupikeun anu pangsaéna, tapi rating bintang hiji tetep disarankeun.

Pikeun nyimpulkeun, urang terang yén mikrobiom penting pisan pikeun kaséhatan urang, janten jaga anjeun sabisa-bisa.

Hoyong terang naon tuangeun pikeun usus anu séhat? Turutan tautan ieu - https://bbc.in/31Rhfx1

 

[1] https://physoc.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1113/jphysiol.2004.063388

[2] https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/assessment-of-psychotropiclike-properties-of-a-probiotic-formulation-lactobacillus-helveticus-r0052-and-bifidobacterium-longum-r0175-in-rats-and-human-subjects/2BD9977C6DB7EA40FC9FFA1933C024EA

[3] https://bmcpsychiatry.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12888-020-02654-5

[4] https://ieeexplore.ieee.org/document/8110878

[5] https://academic.oup.com/glycob/article/25/4/368/1988548

[6] https://www.researchgate.net/publication/233880834_Transcriptome_analysis_reveals_upregulation_of_bitter_taste_receptors_in_severe_asthmatics

[7] Khasiat Administrasi Lactobacillus di Barudak Umur Sakola sareng Asma: Percobaan Randomized, Placebo-Controlled - PubMed (nih.gov)

[8] https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1910437?query=featured_home

 

Terakhir Diénggalan tanggal 21 Désémber 2021 ku Katy McGuinness