Ngatur Sesak napas

Breathlessness

Breathlessness ngan saukur dihartikeun salaku 'perasaan nu kaluar tina napas', sarta lolobana urang wawuh jeung sensasi éta nalika urang sakali lumpat sabudeureun salaku budak atawa dina taun engké climbing pasir atawa rushing pikeun beus. Dina kontéks ieu, tangtosna réaksi lengkep normal pikeun exertion sareng kami teu nyaman sareng éta kusabab urang tiasa ngontrolana.

Najan kitu, nalika urang ngarasa sesak napas sareng urang henteu ngerjakeun diri, éta masalah anu béda pisan. Urang henteu deui ngarasa di kontrol jeung hiji hasilna nyaeta urang tingkat kahariwang naék. Sakali urang mimiti hariwang rarasaan tiasa janten panik, anu ngan bakal ngajantenkeun kaayaan langkung parah sabab ieu nyalira tiasa nyababkeun sesak napas. Éta langkung gampil ngambekan upami urang tetep tenang sabisa-bisa.

Sesak napas tiasa ngadadak (salaku serangan akut) atanapi laun-laun. Éta tiasa cicing kanggo waktos anu lami sareng janten kaayaan kronis. Pikeun ngahindarkeun kahariwang anu kaleuleuwihan, penting yén jalma anu kapangaruhan (pasien sareng panyawat) disimpen deui kana kontrol kaayaan, sareng éta anu bakal dilakukeun ku dokter anjeun. Ku sabab éta, penting pikeun ngawartosan dokter anjeun ngeunaan serangan sesak napas anu teu kaduga. (NB dokter anjeun nujul kana sesak napas salaku dispnoea).

 

sabab

Serangan akut

Serangan ngadadak ngabutuhkeun anjeun gancang ka dokter, sabab sering ngabutuhkeun perawatan langsung. Jalma anu boga asmakasakit paru obstruktif kronis (COPD) atawa gagal jantung biasana disiapkeun ogé ku dokter maranéhanana, kalawan rencana aksi nu ngawengku dimimitian perlakuan saméméh clinician datang. Lamun anyar pikeun anjeun neangan bantuan médis tanpa reureuh.

Dina sakelompok jalma anu ngagaduhan aspergillosis, sering aya asma, COPD sareng inféksi (radang paru-paru sarta bronchitis) mertimbangkeun. The Yayasan Lung Inggris daptar alesan umum di handap ieu:

  • Panyebaran asma: Anjeun bisa ngarasa dada anjeun ketang atawa ngarasa anjeun wheezing tinimbang keur pondok napas.
  • A flare-up tina COPD: Anjeun panginten langkung sesak napas sareng capé tibatan normal sareng cara biasa anjeun pikeun ngontrol sesak napas anjeun henteu tiasa dianggo saé.
  • pembolisme ulmonér. Ieu nalika anjeun ngagaduhan gumpalan dina arteri paru-paru anjeun anu ngumbara ti bagian séjén awak anjeun, biasana suku atanapi panangan anjeun. Gumpalan ieu tiasa leutik pisan sareng nyababkeun sesak napas akut. Langkung seueur gumpalan tiasa dileupaskeun dina waktos anu lami sareng nyababkeun sesak napas anjeun parah, sareng ahirna anjeun tiasa sesak napas jangka panjang.
  • Inféksi paru-paru sapertos radang paru-paru jeung bronchitis.
  • Pneumothorax (disebut oge paru-paru runtuh)
  • Edema pulmonal atanapi effusion atanapi cairan dina bayah anjeun. Ieu bisa jadi alatan gagalna jantung Anjeun pikeun ngompa cairan sabudeureun éfisién atawa alatan kasakit ati, kanker atawa inféksi. Éta ogé tiasa nyababkeun sesak napas jangka panjang, tapi ieu tiasa dibalikkeun saatos panyababna dipikanyaho.
  • Serangan jantung (disebut oge trombosis arteri koronér)
  • Aritmia jantung. Ieu mangrupa wirahma jantung abnormal. Anjeun panginten tiasa ngaraos jantung anjeun sono ketukan atanapi anjeun tiasa ngalaman palpitasi.
  • Hyperventilation atanapi serangan panik.

Sesak napas jangka panjang (kronis).

Sesak napas kronis biasana mangrupikeun gejala kaayaan kronis sapertos asma, Aspergillosis Bronchopulmonary Allergic (ABPA), Aspergillosis Pulmonary Kronis (CPA), obesitas sareng seueur deui. The Yayasan Lung Inggris daptar alesan umum di handap ieu:

  • Kasakit pulmonal obstructive kronis (COPD)
  • gagalna jantung. Ieu tiasa disababkeun ku masalah sareng wirahma, klep atanapi otot jantung jantung anjeun.
  • Panyakit paru interstitial (ILD), kaasup fibrosis pulmonal idiopatik (IPF). Ieu mangrupikeun kaayaan dimana peradangan atanapi jaringan tapak tatu ngawangun dina bayah anjeun.
  • Alveolitis alérgi, nu mangrupa réaksi alérgi paru kana lebu tangtu anjeun hirup.
  • Panyakit paru industri atanapi padamelan sapertos asbérosis, anu disababkeun ku kakeunaan asbés.
  • Bronkiektasis. Ieu nalika tabung bronkial anjeun scarred sarta menyimpang ngarah kana ngawangun-up tina phlegm sarta batuk kronis.
  • Distrofi otot atanapi myasthenia gravis, nu ngabalukarkeun lemah otot.
  • Anémia sareng panyakit ginjal.
  • Obese, kurang kabugaran, sareng perasaan hariwang atanapi depresi ogé bisa ngabalukarkeun anjeun ngarasa sesak napas. Anjeun tiasa sering gaduh masalah ieu sareng kaayaan anu sanés. Ngubaran aranjeunna mangrupikeun bagian anu penting pikeun ngubaran sesak napas anjeun.

Diagnosing sesak napas

Dokter anjeun bakal hoyong mendakan naon anu nyababkeun sesak napas anjeun sareng, sakumaha anu anjeun tingali di luhur, aya seueur kamungkinan sahingga diagnosis tiasa nyandak sababaraha waktos. Dina sakelompok jalma anu ngagaduhan aspergillosis daptarna langkung pondok tapi dokter anjeun tetep kedah mastikeun yén anjeunna mendakan panyabab anu leres. Aya sababaraha tips mangpaat dina ramatloka BLF pikeun jalma anu bade ningali dokter pikeun kahiji kalina kalayan sesak napas, kalebet ngarékam rupa-rupa kagiatan anu ngajantenkeun anjeun sesak dina telepon nganggo kaméra sareng nunjukkeun rekaman ka dokter anjeun.

CATETAN upami anjeun pasien sesak napas kronis anjeun kadang-kadang dipenta pikeun nyetak tingkat sesak napas anjeun tina 1-5 ku ngagunakeun skala ieu:

kelas Tingkat sesak napas anu aya hubunganana sareng kagiatan
1 Teu kaganggu ku sesak napas kecuali dina latihan anu beurat
2 Sesak napas nalika buru-buru dina tingkat atanapi leumpang naék pasir anu sakedik
3 Leumpangna langkung laun tibatan seueur jalma di tingkat, lirén saatos sakilo atanapi langkung, atanapi lirén saatos 15 menit leumpang kalayan laju nyalira
4 Eureun pikeun napas sanggeus leumpang kira-kira 100 yard atawa sanggeus sababaraha menit dina taneuh datar
5 Teuing ambekan kaluar imah, atawa breathless mun undressing

Ngatur Sesak napas

Sakali anu ngabalukarkeun sesak napas anjeun parantos ditetepkeun, anjeun sareng dokter anjeun tiasa damel babarengan pikeun ngontrol napas anjeun deui. Hal-hal anu anjeun tiasa laksanakeun kalebet (ti ramatloka BLF):

  • Upami anjeun ngaroko, meunang pitulung pikeun kaluar. Aya bukti anu saé pisan yén ningali jalma anu dilatih pikeun ngabantosan jalma ngeureunkeun ngaroko, ogé nyandak panggantian nikotin rutin sareng/atanapi obat anti craving, ningkatkeun kasempetan anjeun janten non-perokok jangka panjang.
  • meunangkeun flu jab unggal taun.
  • nyobaan sababaraha téhnik engapan. Aya sababaraha téknik anu anjeun tiasa dianggo pikeun ngabantosan anjeun ngadalikeun engapan anjeun. Upami anjeun ngalaksanakeun ieu sareng dianggo unggal dinten, aranjeunna bakal ngabantosan anjeun nalika anjeun aktip sareng sesak napas. Éta ogé bakal ngabantosan anjeun ngatur upami anjeun sesak napas ngadadak. Sababaraha conto nyaéta:
    - Tiup nalika anjeun angkat: ngambekan kaluar nalika anjeun usaha ageung, sapertos nangtung, manjang atanapi ngabengkokkeun.
    – Pursed-biwir engapan: Ngambekan kaluar kalawan biwir anjeun pursed saolah-olah anjeun whistling.
  • Janten langkung aktip sacara fisik. Aktivitas fisik tiasa leumpang, ngebon, leumpang anjing, damel di bumi atanapi ngojay ogé angkat ka gim. Baca pituduh kami pikeun latihan dina ranjang atanapi korsi.
  • Upami anjeun ngagaduhan kaayaan paru-paru, anjeun tiasa dirujuk ka a program rehabilitasi paru (PR). ku dokter anjeun, sarta lamun boga masalah jantung aya jasa rehabilitasi cardiac teuing. Kelas ieu ngabantosan anjeun ngontrol sesak napas anjeun, ngajantenkeun anjeun langkung séhat sareng ogé seueur kasenangan.
    Upami anjeun sesak kusabab kaleungitan kabugaran, tanyakeun ka dokter umum atanapi perawat prakték ngeunaan skéma rujukan lokal anu ngadukung jalma anu hoyong langkung aktip.
  • Nginum sareng tuang séhat sareng ngatur beurat anjeun. Dokter anjeun tiasa ngabantosan anjeun terang kumaha beurat séhat anjeun kedahna. Lamun anjeun mawa kaleuwihan beurat anjeun bakal merlukeun leuwih usaha pikeun ngambekan sarta mindahkeun sabudeureun, sarta eta bakal leuwih hese pikeun meunangkeun kontrol ngaliwatan parasaan anjeun breathlessness.
    Upami anjeun ngagaduhan diabetes, tanyakeun ngeunaan acara pendidikan pikeun ngabantosan anjeun ngatur beurat anjeun sareng tuang tuangeun anu langkung saimbang. Dokter umum anjeun atanapi perawat prakték tiasa ngabantosan anjeun milarian jasa dukungan tuangeun anu séhat.
  • Meunang perlakuan lamun ngarasa stress atawa hariwang. Upami daérah anjeun teu ngagaduhan klinik sesak napas anu nyayogikeun pitulung ieu, tanyakeun ka dokter anjeun pikeun ngarujuk anjeun ka pembimbing atanapi psikolog klinis anu tiasa ngabantosan. Kadang-kadang obat ogé tiasa ngabantosan, janten ngobrol sareng dokter anjeun ngeunaan ieu.
  • Anggo pangobatan anu leres dina cara anu leres.- Sababaraha sesak napas dirawat ku inhaler. Upami anjeun gaduh inhaler, pastikeun aya anu rutin mariksa anjeun terang kumaha ngagunakeunana anu leres. Tong sieun naroskeun pikeun nyobian jinis anu béda-béda upami anjeun henteu tiasa teraskeun sareng anu anjeun gaduh. Paké aranjeunna sakumaha aranjeunna geus prescribed ka anjeun. Taroskeun ka dokter atanapi perawat anjeun pikeun déskripsi tulisan ngeunaan cara ngatur kaayaan paru-paru anjeun.
  • Upami anjeun nyandak tablet, kapsul atanapi cairan pikeun ngontrol engapan anjeun, pastikeun anjeun terang kunaon anjeun nyandak éta sareng naroskeun ka ahli kaséhatan atanapi tukang ubar upami henteu. Upami sesak napas anjeun kusabab gagal jantung, anjeun panginten kedah nyaluyukeun perawatan anjeun dumasar kana beurat anjeun sareng sabaraha ankles anjeun ngabareuhan. Pastikeun anjeun gaduh rencana tinulis anu anjeun ngartos.
  • Upami Anjeun gaduh COPD, Anjeun bisa jadi boga pak nyalametkeun jadi Anjeun bisa ngamimitian perlakuan mimiti lamun boga flare-up. Ieu kudu salawasna datang jeung rencana aksi ditulis nu anjeun ngartos tur satuju.

Naha oksigén tiasa ngabantosan?

Bukti nunjukkeun yén oksigén moal ngabantosan sesak napas upami tingkat oksigén getih anjeun normal. Tapi upami anjeun ngagaduhan kaayaan anu hartosna tingkat oksigén dina getih anjeun rendah, perlakuan oksigén tiasa ngajantenkeun anjeun langkung saé sareng hirup langkung lami.

Dokter anjeun tiasa ngarujuk anjeun pikeun naséhat sareng tés. Anjeun kedah ningali tim spesialis pikeun meunteun kabutuhan anjeun sareng mastikeun anjeun nganggo oksigén kalayan aman. Aranjeunna bakal ngawas pamakean oksigén anjeun sareng ngarobih resep anjeun nalika kabutuhan anjeun robih. Entong nganggo oksigén tanpa naséhat spesialis.

Inpo salajengna:

Panungtungan diropéa dina Nopémber 1, 2020 ku Megan