Dupi abdi tiasa gaduh ABPA tanpa asma?

Aspergillosis bronchopulmonary alérgi (ABPA) umumna lumangsung dina penderita asma atanapi cystic fibrosis. Saeutik anu dipikanyaho ngeunaan ABPA di penderita tanpa asma ⁠— dijudulan "ABPA sans asma" ⁠— sanajan mimiti dijelaskeun dina taun 1980-an. Hiji studi panganyarna, dilakukeun ku Dr Valliappan Muthu sareng kolega Anjeun di Pascasarjana Institute of Atikan Médis jeung Panalungtikan, Chandigarh, India, geus melong rékaman pasien ABPA kalawan jeung tanpa asma, dina urutan pikeun manggihan béda klinis antara dua subsets kasakit.

Panalitian kalebet 530 pasien, kalayan 7% tina anu diidentifikasi ngagaduhan asma sans ABPA. Ieu mangrupikeun panyelidikan anu pangageungna dipikanyaho ngeunaan panyakit ieu dugi ka ayeuna. Tapi, sabab panalungtikan dilaksanakeun sacara retrospektif di pusat spesialis, sareng ABPA sans asma mangrupikeun kaayaan anu sesah didiagnosa, jumlah leres jalma anu kapangaruhan henteu dipikanyaho.

Kamiripan tangtu kapanggih antara dua jenis panyakit. Aya tingkat anu sami pikeun batuk getih (haemoptisis) jeung batuk colokan mukus. Bronchiectasis, kaayaan dimana saluran rél ngalegaan sareng radang, langkung sering dipendakan dina jalma anu henteu asma (97.3% vs 83.2%). Sanajan kitu, extent nu bayah ieu kapangaruhan ku bronchiectasis éta sarupa dina duanana grup.

Tes fungsi paru (spirometri) éta nyata hadé dina maranéhanana tanpa asma: spirometri normal ieu kapanggih dina 53.1% jalma tanpa asma, dibandingkeun jeung 27.7% jalma kalawan asma. Saterusna, penderita ABPA sans asma sacara signifikan kurang kamungkinan kana ngalaman exacerbations ABPA.

Pikeun nyimpulkeun, panilitian ieu mendakan yén jalma anu ngalaman ABPA sans asma kamungkinan ngagaduhan fungsi paru-paru anu langkung saé sareng langkung seueur exacerbations dibandingkeun sareng ABPA sareng asma. Sanajan kitu, gejala klinis, kayaning mucus pugs na hemoptysis lumangsung dina ongkos sarupa jeung bronchiectasis éta leuwih umum di penderita ABPA sans asma. Ieu mangrupikeun kajian panggedéna dugi ka ayeuna ngeunaan subset ABPA ieu; kumaha oge, panalungtikan satuluyna diperlukeun pikeun ngarti kaayaan hadé.

Kertas lengkep: Muthu et al. (2019), Allergic bronchopulmonary aspergillosis (ABPA) sans asma: A sawaréh béda tina ABPA kalawan résiko kirang exacerbation.