Aspergillosis sareng kacapean

Jalma anu ngagaduhan panyakit engapan kronis sering nyarios yén salah sahiji gejala utama anu aranjeunna hese diatasi nyaéta sigana anu henteu kapikiran salaku masalah utama pikeun kalolobaan urang anu henteu ngagaduhan panyakit kronis - kacapean.

Sawaktos-waktos deui jalma-jalma anu ngagaduhan aspergillosis nyebatkeun kumaha béakna éta karasaeun, sareng di dieu di Pusat Aspergillosis Nasional kami parantos netepkeun yén kacapean mangrupikeun komponén utama aspergillosis pulmonal kronis (CPA - tingali. Al-Shair et. al. 2016) sareng yén dampak aspergillosis dina kualitas hirup pasien pakait sareng tingkat kacapean anu ditanggung.

Aya seueur kamungkinan panyabab kacapean dina gering kronis: éta sabagéan tiasa janten akibat tina énergi anu dipasihkeun ku sistem imun pasien pikeun ngalawan inféksi, sabagean tiasa janten akibat tina sababaraha pangobatan anu dicandak ku jalma anu. gering kronis malah bisa jadi hasil tina masalah kaséhatan undiagnosed kayaning anémia, hypothyroidism, low kortisol atawa inféksi (misalna COVID panjang).

Kusabab seueur kamungkinan anu nyababkeun kacapean, léngkah munggaran anjeun pikeun ningkatkeun kaayaan nyaéta nganjang ka dokter anjeun anu tiasa mariksa sadaya panyabab umum kacapean. Sakali anjeun parantos netepkeun yén teu aya panyabab disumputkeun anu sanés anjeun tiasa maca artikel ieu on kacapean dihasilkeun NHS Skotlandia ngandung kavling dahareun pikeun pamikiran jeung saran pikeun ngaronjatkeun kacapean Anjeun.

Coping kalawan kacapean

Narkoba ngainduksi Photosensitivity

Naon photosensitivity anu disababkeun ku ubar?

 

Photosensitivity nyaéta réaksi abnormal atawa ngaronjat tina kulit nalika kakeunaan sinar ultraviolét (UV) ti panonpoé. Ieu ngakibatkeun kulit anu geus kakeunaan panonpoé tanpa panyalindungan jadi kaduruk, sarta dina gilirannana, ieu bisa ningkatkeun resiko tina ngamekarkeun kanker kulit.

Aya sababaraha kaayaan médis sapertos lupus, psoriasis sareng rosacea anu tiasa ningkatkeun sensitipitas jalma kana sinar ultraviolét. Daptar langkung lengkep ngeunaan kaayaan anu dipikanyaho tiasa dipendakan Ieuh.

Photosensitivity disababkeun ku ubar mangrupa tipe paling umum tina réaksi ngarugikeun nu patali kulit jeung bisa lumangsung salaku hasil tina pangobatan topikal jeung lisan. Réaksi lumangsung nalika komponén ubar digabungkeun sareng radiasi UV nalika paparan panonpoé, nyababkeun réaksi fototoksik anu muncul salaku kaduruk ku panon poe parna, diidentipikasi ku bareuh, gatal-gatal, kemerahan anu parah sareng dina kasus anu paling parah, lepuh sareng oozing.

Gambar di handap nunjukkeun réaksi ka cahya panonpoé nalika nganggo voriconazole. Pasién anu nyayogikeun gambar-gambar ieu ngagaduhan paparan minimal sareng ngagem suncream faktor 50 dina sukuna.  

Hiji suku némbongkeun blistering kana toe badag katuhu.

Poé 1 Réaksi kulit ka cahya panonpoé nalika nganggo voriconazole

Hiji suku némbongkeun blistering kana toe badag katuhu.

dinten 2

Hiji suku némbongkeun blistering kana toe katilu tina suku kénca.

1 Minggu

Suku kénca jeung katuhu némbongkeun blistering kana toe badag katuhu jeung toe katilu tina suku kénca.

1 bulan

 

Pasén anu nyandak pangobatan antifungal, khususna, Voriconazole sareng Itraconazole (anu langkung dikenal pikeun nyababkeun réaksi), sering sadar kana paningkatan résiko fotosensitipitas; kumaha oge, ieu teu hijina ubar nu bisa dipicuna respon abnormal kana paparan UV. Ubar séjén anu dilaporkeun nyababkeun photosensitivity nyaéta:

  • NSAIDs (Ibuprofen (oral sareng topikal), naproxen, aspirin)
  • Pangobatan kardiovaskular (furosemide, ramipril, amlodipine, nifedipine, amiodarone, clopidogrel - ngan sababaraha)
  • Statins (simvastatin)
  • Obat psikotropika (olanzapine, clozapine, fluoxetine, citalopram, sertraline - ngan sababaraha)
  • Pangobatan antibakteri (ciprofloxacin, tetracycline, doxycycline)

Penting pikeun dicatet yén daptar di luhur henteu lengkep, sareng réaksi dilaporkeun mimitian ti jarang dugi ka sering. Upami anjeun nganggap ubar sanés antijamur anjeun nyababkeun réaksi ka panonpoé, nyarios ka tukang ubar atanapi GP anjeun.

Kumaha ngajaga diri

Dina kalolobaan kasus, penderita teu bisa ngeureunkeun nyokot nginum obat nu bisa predispose aranjeunna pikeun photosensitivity. Tetep kaluar panonpoé teu salawasna mungkin boh - kualitas hirup salawasna hiji tinimbangan penting; kituna, perawatan tambahan kudu dilaksanakeun pikeun ngajaga kulit maranéhanana bari di luar.

Aya dua jinis panyalindungan:

  • kimia
  • fisik

Perlindungan kimia nyaeta dina bentuk sunscreen jeung sunblock. Nanging, penting pikeun émut yén sunscreen sareng sunblock henteu sami. Tabir surya mangrupikeun jinis panyalindungan panonpoé anu paling umum, sareng tiasa dianggo ku nyaring sinar UV panonpoé, tapi sawaréh masih nembus. Sunblock ngagambarkeun sinar tina kulit sareng nyegah aranjeunna nembus. Nalika mésér tabir surya, milari faktor panyalindungan panonpoé (SPF) 30 atanapi langkung luhur pikeun ngajaga tina UVB sareng sahenteuna rating panyalindungan UVA 4 béntang.

Perlindungan fisik 

  • Pitunjuk NHS nyarankeun tetep di tempat teduh nalika panonpoé paling kuat, anu di Inggris antara jam 11 énjing sareng 3 sonten ti Maret dugi ka Oktober.
  • Paké sunshade atawa payung
  • Topi lega-brimmed nu ngiuhan beungeut, beuheung jeung ceuli
  • Atasan lengan panjang, calana panjang sareng rok didamel tina lawon anyaman caket anu nyegah sinar panonpoé nembus
  • Kacamata hideung sareng lénsa bungkus sareng panangan lega anu saluyu sareng Standar Inggris
  • pakean pelindung UV

 

Tumbu ka informasi salajengna

NHS

Yayasan Kulit Inggris

Yayasan Kangker Kulit

 

 

Médis Siaga Paraphernalia

Barang-barang idéntifikasi médis sapertos gelang dirancang pikeun nginpokeun ka profésional kasehatan ngeunaan kaayaan anu tiasa mangaruhan perawatan dina kaayaan darurat dimana anjeun teu tiasa nyarios nyalira.

Upami anjeun ngagaduhan kaayaan kronis, alergi katuangan atanapi ubar, atanapi nginum obat sapertos stéroid jangka panjang atanapi antikoagulan, aranjeunna tiasa ngarobih pangobatan anu anjeun pikahoyong, sareng penting pisan yén para profesional kasehatan terang sareng tiasa ngalaksanakeun sasuai. Dina kaayaan dimana anjeun tiasa pingsan atanapi teu tiasa nyarios, waspada médis tiasa masihan inpormasi penting ngeunaan kaayaan, pangobatan sareng kulawarga saderek.

Naon item ngageter médis sadia?

Seueur barang waspada médis anu béda-béda sayogi, anu paling umum nyaéta gelang anu dipaké sareng gampang diidentifikasi dina kaayaan darurat.

Aya sababaraha perusahaan online anu terhormat dimana anjeun tiasa mésér gelang waspada médis, sababaraha anu didaptarkeun di handap ieu. Punten pastikeun nalika mésér online yén perusahaan sah sareng yén perhiasanna bakal diakui ku para profesional kasehatan.

https://www.medicalert.org.uk/collections/

https://www.amazon.co.uk/Medic-Alert-Bracelets/s?k=Medic+Alert+Bracelets

Singa Club Pesen dina Botol

Pesen Lions Clubs dina Botol mangrupikeun cara anu sederhana tapi mujarab pikeun jalma-jalma pikeun ngajaga detil pribadi sareng médis dasarna dimana aranjeunna tiasa dipendakan dina kaayaan darurat dina bentuk standar sareng di lokasi umum - kulkas.

Pesen dina Botol (katelah dina Lions salaku MIAB) ngabantuan tanaga layanan darurat pikeun ngahemat waktos berharga dina ngaidentipikasi hiji individu pisan gancang sarta nyaho mun aranjeunna ngagaduhan alergi atawa nginum obat husus.

Paramedics, pulisi, patugas pemadam kebakaran sareng jasa sosial ngadukung inisiatif nyalametkeun Singa ieu sareng terang ningali dina kulkas nalika aranjeunna ningali stiker Pesen dina Botol disayogikeun. Inisiatif ieu nyayogikeun katenangan pikiran yén bantosan médis anu gancang sareng pas tiasa disayogikeun, sareng kontak kulawarga / darurat salajengna tiasa dibéjaan.

Kumaha kéngingkeun Pesen dina Botol

Anggota masarakat jeung organisasi lianna bisa ménta pesen dina kit Botol ku ngahubungan klub Singa lokal maranéhna; leuwih rinci sadia Ieuh.

Saran pikeun pasien dina pengobatan stéroid jangka panjang

Anjeun dina perlakuan stéroid jangka panjang?

Pasién anu nyandak jangka panjang (leuwih ti tilu minggu) stéroid lisan, kaseuseup, atanapi topikal pikeun kaayaan médis, aya résiko ngembangkeun insufficiency adrénal sekundér (ngabalukarkeun tingkat kortisol anu handap pisan) sareng janten gumantung stéroid (pikeun ngagantian sacara artifisial. kortisol).

Ngaleungitkeun stéroid pikeun penderita ieu tiasa nyababkeun krisis adrénal sabab henteu deui ngahasilkeun kortisol sorangan, anu mangrupikeun darurat médis anu upami henteu dirawat tiasa parah. Salaku conto, upami pasien anu gumantung ka stéroid ngagaduhan kacilakaan jalan sareng diasupkeun ka A&E tanpa staf médis terang yén aranjeunna peryogi pangobatan stéroid sapopoé (sapertos upami aranjeunna pingsan atanapi henteu tiasa komunikasi) maka aranjeunna bakal résiko luhur tina adrénal. krisis.
CATETAN: éta mindeng desirable pikeun penderita ngurangan dosis maranéhanana stéroid lisan guna ngaleutikan épék ngarugikeun jeung gejala. Upami ieu kahontal, pasien anu gumantung ka stéroid tiasa ngalih kana bentuk stéroid lisan anu kedahna kirang rentan kana épék ngarugikeun (ie hydrocortisone) pikeun nyegah aranjeunna tina krisis adrénal.

Kortisol ogé bagian tina sistem awak anjeun pikeun ngatasi setrés. Akibatna, upami anjeun gumantung ka stéroid sapertos hydrocortisone, anjeun peryogi dosis anu ningkat upami tingkat setrés anjeun ningkat - ieu tiasa disababkeun ku seueur hal kalebet inféksi, janten gering parah, ngalaman trauma, atanapi ngajalanan operasi contona.

Pikeun mastikeun staf klinis anu salawasna sadar résiko krisis adrénal, akibatna pedoman nasional anyar dikaluarkeun dina Agustus 2020 anu ngamajukeun Kartu Darurat Stéroid anu dicekel pasien anyar pikeun ngabantosan pagawé kasehatan ngaidentipikasi pasien anu kakurangan adrénal sareng masihan inpormasi ngeunaan perawatan darurat upami pasien nampilkeun dina kaayaan darurat. Kartu ogé nyayogikeun detil ngeunaan resep, ubar, dosis, sareng durasi perawatan.

Dimana pasien tiasa kéngingkeun kartu stéroid?

Kartu tiasa dicandak ti GP, tim rumah sakit sareng apoték komunitas. Inpo nu leuwih lengkep bisa kapanggih Ieuh.

Kartu ogé tiasa diundeur salaku PDF, sarta ditambahkeun salaku layar konci pikeun alat nu bagerak. Diajar langkung seueur tina Addison urang Kasakit Timer Pitulung Grup.

 

 

Aspergillosis sareng mangpaat latihan hipu - sudut pandang pasien

Gambar lalaki jeung awewe latihan di imah maranéhanana. Duanana individu dina posisi squat jeung leungeun maranéhna kaluar di hareup aranjeunna. Korma nyanghareup ka jero.

Pasangan senior anu bahagia di jero rohangan di bumi, ngalaksanakeun latihan di jero ruangan.

Cecilia Williams kaserang aspergillosis dina bentuk aspergilloma sareng Chronic Pulmonary Aspergillosis (CPA). Dina tulisan ieu, Cecilia nyarioskeun kumaha rézim latihan anu ringan tapi teratur ngabantosan ningkatkeun kaséhatan sareng karaharjaan na.

 

Kuring ngundeur pituduh latihan (sayogi di dieu) dina bulan Séptémber taun ieu. Tingkat oksigén kuring parah pisan, sareng kuring hoyong ngalakukeun sababaraha bentuk rehabilitasi paru-paru di bumi. Kuring kaget yén latihan dina program éta kedah dilaksanakeun unggal dinten, sabab program paru-paru sateuacana di rumah sakit ngan ukur tilu kali saminggu. Nanging, program ieu langkung saderhana.

Kuring ngalakukeun rutin manjang pikeun sababaraha menit sateuacan latihan, sareng kuring ayeuna parantos ngenalkeun beurat 2.5kg, tapi kuring bakal ngalakukeunana tanpa beurat nalika kuring mimiti ngamimitian. Kuring ngamimitian dina jumlah panghandapna tina reps pikeun seated sarta latihan nangtung sarta geus laun ngaronjat kana susunan dianjurkeun. Abdi nyandak waktos abdi pikeun ngalakukeun latihan sabab abdi tiasa sesak napas, sareng waktosna gumantung kana jinis dinten anu kuring lakukeun. Kuring megatkeun hambalan 30-menit jadi dua; hiji hal kahiji isuk-isuk jeung hiji sanggeus dahar beurang. Upami kuring jalan-jalan di luar, kuring ngan ukur ngalakukeun latihan anu sanés sareng henteu rutin léngkah. Kuring nyieun usaha sadar konsentrasi dina engapan kuring sakumaha dituduhkeun dina bagan. Kuring nganggo téknik pernapasan anu disarankeun ku Phil (Fisioterapis Spesialis Pusat Aspergillosis Nasional, video aya di dieu), anu parantos janten tujuan kuring pikeun ngahirupkeun deui normal.

Nalika kuring ngamimitian program ieu, tingkat jenuh oksigén kuring goréng. Kuring éta breathless pikeun période lila, sarta kuring bakal sangsara sadayana dinten kalayan kamacetan nasal dahsyat na postnasal netes - Kuring ieu salawasna steaming kalawan kristal menthol. Incorporating latihan jeung téhnik engapan kana rutin poean kuring (hal kahiji isuk-isuk di pangkeng kuring jeung jandéla muka) geus miboga éfék profound. kamacetan abdi mupus gampang tanpa steaming. Abdi tiasa nyandak napas anu langkung jero sareng nahan napas langkung lami. Kuring geus perhatikeun waktu nu diperlukeun keur kuring cageur tina episode tingkat oksigén low sarta breathlessness ogé geus ningkat. Kuring ngalakukeun sagala latihan dina tabél; kasaimbangan anu penting, sarta kalawan waktu jeung prakna, kuring ngaronjatkeun - sanajan kuring teu ngamimitian ngalakukeunana ku panon ditutup - Abdi teu acan aya! Abdi ngarepkeun yén nyerat akun kuring ngeunaan mangpaat bahkan anu paling ringan tina program latihan parantos masihan kapercayaan sareng dorongan ka batur pikeun ngalaksanakeun program latihan di bumi.

 

Upami anjeun hoyong terang langkung seueur ngeunaan latihan sareng aspergillosis, Ahli Fisioterapis Spesialis kami Phil Langdon ngagaduhan ceramah anu sayogi via kami. Saluran YouTube di dieu. 

1 2 3 ... 17