Aspergillosis sareng kacapean

Jalma anu ngagaduhan panyakit engapan kronis sering nyarios yén salah sahiji gejala utama anu aranjeunna hese diatasi nyaéta sigana anu henteu kapikiran salaku masalah utama pikeun kalolobaan urang anu henteu ngagaduhan panyakit kronis - kacapean.

Sawaktos-waktos deui jalma-jalma anu ngagaduhan aspergillosis nyebatkeun kumaha béakna éta karasaeun, sareng di dieu di Pusat Aspergillosis Nasional kami parantos netepkeun yén kacapean mangrupikeun komponén utama aspergillosis pulmonal kronis (CPA - tingali. Al-Shair et. al. 2016) sareng yén dampak aspergillosis dina kualitas hirup pasien pakait sareng tingkat kacapean anu ditanggung.

Aya seueur kamungkinan panyabab kacapean dina gering kronis: éta sabagéan tiasa janten akibat tina énergi anu dipasihkeun ku sistem imun pasien pikeun ngalawan inféksi, sabagean tiasa janten akibat tina sababaraha pangobatan anu dicandak ku jalma anu. gering kronis malah bisa jadi hasil tina masalah kaséhatan undiagnosed kayaning anémia, hypothyroidism, low kortisol atawa inféksi (misalna COVID panjang).

Kusabab seueur kamungkinan anu nyababkeun kacapean, léngkah munggaran anjeun pikeun ningkatkeun kaayaan nyaéta nganjang ka dokter anjeun anu tiasa mariksa sadaya panyabab umum kacapean. Sakali anjeun parantos netepkeun yén teu aya panyabab disumputkeun anu sanés anjeun tiasa maca artikel ieu on kacapean dihasilkeun NHS Skotlandia ngandung kavling dahareun pikeun pamikiran jeung saran pikeun ngaronjatkeun kacapean Anjeun.

Coping kalawan kacapean

Aspergillosis sareng mangpaat latihan hipu - sudut pandang pasien

Gambar lalaki jeung awewe latihan di imah maranéhanana. Duanana individu dina posisi squat jeung leungeun maranéhna kaluar di hareup aranjeunna. Korma nyanghareup ka jero.

Pasangan senior anu bahagia di jero rohangan di bumi, ngalaksanakeun latihan di jero ruangan.

Cecilia Williams kaserang aspergillosis dina bentuk aspergilloma sareng Chronic Pulmonary Aspergillosis (CPA). Dina tulisan ieu, Cecilia nyarioskeun kumaha rézim latihan anu ringan tapi teratur ngabantosan ningkatkeun kaséhatan sareng karaharjaan na.

 

Kuring ngundeur pituduh latihan (sayogi di dieu) dina bulan Séptémber taun ieu. Tingkat oksigén kuring parah pisan, sareng kuring hoyong ngalakukeun sababaraha bentuk rehabilitasi paru-paru di bumi. Kuring kaget yén latihan dina program éta kedah dilaksanakeun unggal dinten, sabab program paru-paru sateuacana di rumah sakit ngan ukur tilu kali saminggu. Nanging, program ieu langkung saderhana.

Kuring ngalakukeun rutin manjang pikeun sababaraha menit sateuacan latihan, sareng kuring ayeuna parantos ngenalkeun beurat 2.5kg, tapi kuring bakal ngalakukeunana tanpa beurat nalika kuring mimiti ngamimitian. Kuring ngamimitian dina jumlah panghandapna tina reps pikeun seated sarta latihan nangtung sarta geus laun ngaronjat kana susunan dianjurkeun. Abdi nyandak waktos abdi pikeun ngalakukeun latihan sabab abdi tiasa sesak napas, sareng waktosna gumantung kana jinis dinten anu kuring lakukeun. Kuring megatkeun hambalan 30-menit jadi dua; hiji hal kahiji isuk-isuk jeung hiji sanggeus dahar beurang. Upami kuring jalan-jalan di luar, kuring ngan ukur ngalakukeun latihan anu sanés sareng henteu rutin léngkah. Kuring nyieun usaha sadar konsentrasi dina engapan kuring sakumaha dituduhkeun dina bagan. Kuring nganggo téknik pernapasan anu disarankeun ku Phil (Fisioterapis Spesialis Pusat Aspergillosis Nasional, video aya di dieu), anu parantos janten tujuan kuring pikeun ngahirupkeun deui normal.

Nalika kuring ngamimitian program ieu, tingkat jenuh oksigén kuring goréng. Kuring éta breathless pikeun période lila, sarta kuring bakal sangsara sadayana dinten kalayan kamacetan nasal dahsyat na postnasal netes - Kuring ieu salawasna steaming kalawan kristal menthol. Incorporating latihan jeung téhnik engapan kana rutin poean kuring (hal kahiji isuk-isuk di pangkeng kuring jeung jandéla muka) geus miboga éfék profound. kamacetan abdi mupus gampang tanpa steaming. Abdi tiasa nyandak napas anu langkung jero sareng nahan napas langkung lami. Kuring geus perhatikeun waktu nu diperlukeun keur kuring cageur tina episode tingkat oksigén low sarta breathlessness ogé geus ningkat. Kuring ngalakukeun sagala latihan dina tabél; kasaimbangan anu penting, sarta kalawan waktu jeung prakna, kuring ngaronjatkeun - sanajan kuring teu ngamimitian ngalakukeunana ku panon ditutup - Abdi teu acan aya! Abdi ngarepkeun yén nyerat akun kuring ngeunaan mangpaat bahkan anu paling ringan tina program latihan parantos masihan kapercayaan sareng dorongan ka batur pikeun ngalaksanakeun program latihan di bumi.

 

Upami anjeun hoyong terang langkung seueur ngeunaan latihan sareng aspergillosis, Ahli Fisioterapis Spesialis kami Phil Langdon ngagaduhan ceramah anu sayogi via kami. Saluran YouTube di dieu. 

Aspergillosis sareng Depresi: Refleksi Pribadi

Kaséhatan Mental dieja dina hurup scrabble.

 

Alison Heckler asalna ti Selandia Anyar, sareng anjeunna ngagaduhan alérgi Bronchopulmonary Aspergillosis (ABPA). Di handap ieu akun pribadi Alison ngeunaan pangalaman anyarna sareng aspergillosis sareng pangaruhna kana kaséhatan méntalna.

Kaséhatan jasmani sareng mental sasarengan. Muka up ngeunaan dampak kaayaan kronis bisa boga on kaséhatan méntal penting pikeun miceun stigma jeung perasaan isolasi. Di dieu, di Pusat Aspergillosis Nasional, kami nyayogikeun grup dukungan virtual anu haneut, henteu aya tekanan dimana anjeun tiasa ngobrol sareng batur, naroskeun atanapi ngan ukur calik sareng ngadangukeun. Rincian ngeunaan rapat mingguan urang tiasa dipendakan Ieuh. Lamun teu bisa gabung grup rojongan kami, urang ogé boga ramah Facebook grup dimana anjeun tiasa naroskeun patarosan, kéngingkeun naséhat sareng milarian petunjuk pikeun bahan anu ngabantosan.

 

Aspergillosis sareng Depresi: Refleksi Pribadi 

Ayeuna kuring henteu ngarasa rada handap, kuring panginten éta waktos anu saé pikeun nyerat ngeunaan kaayaan "blues" anu aya dina déprési. 

 

Kuring geus bener geus berjuang sareng mareuman pikeun hiji atawa dua minggu. The nyeri pleural ti ABPA geus jadi rada debilitating; kacapean jeung kacapean nu frustrating. Sajaba ti éta, kuring nalangsara ti gelombang perasaan panas, utamana peuting. Kadang-kadang, kuring jadi sadar yen engapan kuring geus jadi deet tur gancang dina usaha pikeun bypass nu ngarareunah engapan (waktos najong dina téhnik engapan alus).

 

Kuring geus balik kana Itraconazole pikeun leuwih 8 minggu, sarta Jigana mah harepanana yen eta bakal mawa ngeunaan perbaikan, tapi teu acan. Kuring ogé ngan boga hiji ginjal sarta 'contorted uretra' nu ngabalukarkeun réfluks kemih, jadi nyeri / ngarareunah tur isu di departemen plumbing. Kuring boga osteoporosis tina perlakuan prednisone nambahan sarta nyeri neuro dina suku jeung suku kuring. Abdi nyeri sadayana. Kuring ngarasa kawas kuring hirup dina paracetamol, inhaler jsb Taya nu sigana nyieun bédana nanaon. Dokter ngonfirmasi yén kuring teu gaduh wheezing.

 

Hal kahiji isuk-isuk, sungut abdi encased di foulness garing nu lajeng reconstitutes salaku busa konéng-coklat nepi ka sinuses jeung saluran bronchial luhur geus diberesihan; lajeng, eta settles ka mukus foamy bodas atawa héjo bulak. Meunangkeun nyeri jeung engapan deui dina kontrol unggal isuk sigana kawas misi badag nu nyokot sahenteuna dua jam pikeun meds jeung gravitasi najong (jeung meureun ogé mangrupa ritual kopi saeutik) di.

 

Pasién anu sanés nembé ngingetkeun urang ngeunaan tingkat énergi sadinten anu ditingali salaku 12 sendok sadinten, sareng unggal hal anu urang laksanakeun ngagunakeun hiji sendok énergi. Hanjakal, akhir-akhir ieu, sendok kuring ngan ukur ukuran sendok leutik!

 

Euweuh sahiji gejala tina sagala hal di luhur didaptarkeun, sorangan, bisa digolongkeun kana utama atawa signifikan; tapi aranjeunna ngahiji pikeun ngaraos sapertos kuring nembe kaserang serangan pneumonia akut anu parah (tapi kuring saleresna henteu gering). Pangalaman baheula nyababkeun kuring mikir yén sadayana tiasa séhat deui kalayan waktos, istirahat, sareng ngawangun deui kabugaran. 

 

Nanging, kanyataanana: Naon anu disababkeun ku kaayaan naon sareng naon efek samping pangobatan ampir teu mungkin pikeun ngaidentipikasi. Jadi sakabeh mess mangrupakeun polah balancing kompléks pikeun tim médis antara rupa-rupa kaayaan jeung kamungkinan efek samping pikeun meunangkeun kualitas lumrah hirup. 

 

Kuring ngadorong, diajar nampi yén kuring kedah istirahat sacara fisik langkung sering tapi ngagaduhan proyék linggih sakedik anu kuring tiasa laksanakeun. "Kuring tiasa ngadamel ieu," saur kuring. Lajeng sababaraha hal deui salah; Kuring nyéépkeun lapisan kulit anu sanés tina "leungeun kertas tisu prednison" kuring anu peryogi ganti baju médis, teras NZ dilebetkeun kana Lockdown Level 4 kusabab varian COVID Delta kaluar di masarakat. Janten perjalanan kémping anu direncanakeun pikeun ngagungkeun ulang taun kawinan ka-50 réréncangan kuring sareng uih deui ka bumi pantai kuring pikeun ngerjakeun proyék sareng ngumpulkeun barang-barang anu kuring henteu acan ngalih ka unit sadayana dibatalkeun, sareng kuring dipasrahkeun ka suku. Sujug-ujug kuring katindihan ku kesel. 

 

Kuring diurus Depresi sababaraha taun ka pengker, sareng ogé, salaku Fasilitator Pamulihan Duka, kuring gaduh pangaweruh sareng alat pikeun ngabantosan diri kuring ngalangkungan ieu. Tapi datang dina gelombang, sarta énergi pikeun tarung teu sadia. Janten tiasa janten tempat anu pikasieuneun pikeun mendakan diri.

 

Depresi henteu rasional (kuring kedah disyukuri sareng kaayaan di Selandia Anyar jauh tina sesah). Salaku Kuring ieu pamikiran ngaliwatan naha kuring berjuang pikeun maledog kaluar despondency nu, Kuring sadar yen ka gelar; Kuring henteu acan pinuh ngartos kumaha aspergillosis mangaruhan kahirupan kuring. Kuring kungsi ngalaman sababaraha période perasaan geulis alus dibandingkeun kumaha gering kuring kungsi nalika munggaran didiagnosis, sarta flares geus rélatif pondok saprak lajeng. waktos ieu teu jadi loba. A saeutik kawas nalika mimiti digawé ngaliwatan leungitna bereavement, anjeun pikir anjeun geus grieved sarta datang ka istilah jeung leungitna. A saeutik panolakan tina dampak, meureun. Lajeng ujug-ujug, éta pencét ... Aspergillosis nyaéta kronis. Éta moal pulih tina. Bakal terus aya panyesuaian deui dina gaya hirup anu diperyogikeun. 

 

Kanyataan ieu henteu kedah ngirim kuring kana depresi. Ngenalkeun sareng ngaku kanyataanana teras tiasa nguatkeun kuring pikeun ningali gambar anu langkung ageung. Éta tiasa diurus (kana gelar). Batur geus nungkulan masalah gede ti kuring. Aya hal anu kuring tiasa dianggo anu bakal ngabantosan. Perjuangan kuring tiasa janten dorongan pikeun batur. Ngawangkong jeung batur jeung nulis sagala pitulung. 

 

Anu langkung penting, pikeun kuring, salaku pengikut Yesus Kristus, kuring percaya pisan kana kadaulatan Allah sareng di tengah-tengah naon waé cobaan atanapi kasusah anu kuring bakal aya di dunya ieu, Anjeunna gaduh rencana anu langkung ageung pikeun kasaéan kuring, pikeun narik kuring. kana hubungan anu langkung caket sareng Trinitas Allah Bapa, Putra sareng Roh Suci, nyiapkeun kuring pikeun kalanggengan sareng Anjeunna. Cobaan anu kuring hadapi mangrupikeun alat dina prosés éta. Kuring ayeuna maca deui buku anu saé, "The Pressures Off" ku Larry Crabb, anu ngabantosan pamikiran kuring ngeunaan ieu. 

 

Upami anjeun hoyong maca langkung seueur ngeunaan kumaha anjeun tiasa ngadukung kesejahteraan méntal anjeun, Every Mind Matters gaduh sababaraha tip top anu sayogi Ieuh.

dying Matters Kasadaran Minggu

"Ngobrol ngeunaan maot henteu ngadeukeutkeun maot. Éta ngeunaan ngarencanakeun kahirupan, ngabantosan urang ngamangpaatkeun waktos anu aya." Hospice Inggris, 2020

Ampir saparapat sawawa Inggris teu ngarareunah mikiran masalah maotna sareng tungtung hirupna sorangan. Tilu perempat (74%) jalma teu acan nyeratkeun kahoyongna atanapi nyarioskeun ka jalma naon anu aranjeunna pikaresep dina ahir kahirupan. Ngawangkong ngeunaan maot téh pernah gampang, tapi ngobrol ngeunaan eta jeung jalma deukeut urang penting pikeun mastikeun kahayang urang atawa maranéhna pikeun tungtung hirup patepung.

Minggu kamari (10-16 Mei) nyaéta Minggu Kasadaran Dying Matters, acara taunan anu nyayogikeun organisasi, individu, sareng kulawarga kasempetan pikeun ngobrol sacara terbuka ngeunaan maot sareng duka.

Fokus minggu kasadaran taun ieu, anu diayakeun ku Dying Matters (bagian tina Hospice UK), nyaéta pentingna aya dina tempat anu saé pikeun maot sabab dimana jalma maot parantos robih. Langkung seueur jalma anu maot di bumi dina taun-taun ayeuna. Sareng pandémik Covid-19 parantos ningali jumlah ieu naék ku puluhan rébu.

Nalika ditaroskeun, langkung ti opat tina lima urang nyarios yén aranjeunna langkung resep maot di bumi, tapi henteu cukup dipikanyaho ngeunaan kanyataan naon ieu, sareng sakedik pisan bukti ngeunaan kualitas maotna sareng naha perawatan anu leres sareng rojongan éta di tempat. Anu dipikanyaho nyaéta kualitas perawatan pikeun sababaraha urang dina ahir hirupna masih henteu cekap.

Henteu aya tempat anu leres atanapi salah pikeun maot; eta bakal béda for everyone. Tapi penting pikeun kulawarga mikir ngeunaan éta, ngobrol ngeunaan éta, sareng ngarencanakeun éta. Perencanaan pikeun maot langkung penting tibatan dina waktos pandémik COVID-19 parantos nyéépkeun seueur kahirupan dina waktos anu pondok sareng dina kaayaan anu di luar kendali urang.

Dying Matters hoyong jalma-jalma tina sagala umur janten dina tempat anu saé nalika aranjeunna maot - sacara fisik, émosional, sareng kalayan perawatan anu leres. Ieu mangrupikeun hal anu kami di dukungan Pusat Aspergillosis Nasional, tapi dugi ka dinya hartosna gaduh sababaraha paguneman penting sareng nyandak sababaraha kaputusan anu ati-ati.

Dying Matters gaduh seueur sumber anu ngabantosan, mastikeun yén anjeun sareng anu dipikacinta aya dina tempat anu saé pikeun maot.

Anjeun tiasa didatangan website maranéhanana Ieuh.

Aranjeunna gaduh sababaraha leaflet anu tiasa diunduh:

 

Minggu Kasadaran Kaséhatan Mental 2021

Dinten ayeuna, Senén 10 Mei 2021, nandaan peluncuran Minggu Kasadaran Kaséhatan Mental, minggu nasional Inggris pikeun ningkatkeun kasadaran kaséhatan méntal.

 


Minggu, anu yayasan kaséhatan méntal host, aya dina taun ka-21 sareng dijalankeun ti 10-16 Mei.

Teu kahaja yén téma minggu ieu téh 'Alam'.

Dina mangsa pandémik, jutaan jalma tos ka alam dina usaha pikeun ngatasi 'normal anyar' sareng tantangan anu urang sadayana nyanghareupan, sareng 45% jalma dilaporkeun aya di rohangan héjo penting pisan pikeun kaséhatan méntalna.

Jalma-jalma di sakumna nagara bakal ngagungkeun mangpaat kaséhatan méntal tina ayana di alam di komunitas lokalna. Kami ngajak anjeun - komunitas aspergillosis kami pikeun ngiringan sareng ngabagi kagiatan anjeun sareng kami dina média sosial.

Sababaraha cara anjeun tiasa ilubiung dina Minggu Kasadaran Kaséhatan Mental:

  • Naha henteu nyobian ngadamel kabiasaan unggal dinten pikeun nyambungkeun ka alam di daérah anjeun? Eureun ngadangukeun kicauan manuk, ngambeu jukut anu anyar dipotong, ngurus pepelakan bumi, perhatikeun tangkal, kembang atanapi sasatoan anu caket. Candak momen pikeun ngahargaan sambungan ieu.

 

  • Bagikeun gambar/video/atawa rékaman sora alam on doorstep anjeun (jeung kumaha ieu ngajadikeun anjeun ngarasa) dina média sosial ngagunakeun #ConnectWithNature na #MentalHealthAwarenessWeek hashtags. Tag kami @MFT_NAC (Twitter) atanapi @MFTNAC (Facebook), sareng kami bakal ngabagi sareng ngumpulkeun sadaya gambar dina ahir minggu.

 

  • Miluan rapat mingguan pasien sareng pangrojong wali. Dilaksanakeun ampir dinten Kemis unggal minggu jam 10 énjing, éta mangrupikeun kasempetan anu saé pikeun sumping sareng ngobrol sareng staf NAC sareng pasien aspergillosis anu sanés. Anjeun tiasa mendakan langkung seueur inpormasi ngeunaan rapat sareng cara gabung Ieuh. Sadayana wilujeng sumping, sanés ngan ukur pasién sareng panyawat NAC.

 

  • Gabung sareng 2021 Greater Manchester Leumpang Festival. Nganggo 3 tingkat almenak pikeun sasih, aya ideu kagiatan anu ditaroskeun sacara visual pikeun unggal dinten dina bulan pikeun ngadorong jalma-jalma leumpang langkung seueur dina bulan Méi.

 

Di handap ieu mangrupa infographic ti Wildlife Amanah; inpo nu langkung lengkep ihwal kumaha anjeun tiasa ningkatkeun kaséhatan méntal anjeun ngaliwatan alam bisa kapanggih Ieuh.
Infographic kaséhatan méntal ti Wildlife Trust

 

Upami anjeun hoyong terang langkung seueur ngeunaan naon anu anjeun tiasa laksanakeun pikeun ngajaga kaséhatan méntal anjeun, Unggal Pikiran Penting mangrupa sumberdaya invaluable nu boga tujuan pikeun mantuan jalma nyokot léngkah basajan pikeun ngajaga wellbeing mental maranéhanana sarta ngarojong batur.

 

1 2