Kakurangan adrénal sareng aspergillosis

Kortisol sareng aldosteron mangrupikeun hormon penting anu diperyogikeun ku awak urang supados tetep séhat, séhat sareng aktip. Éta dihasilkeun ku kelenjar adrénal anu aya di luhureun unggal ginjal urang.
Kadang-kadang kelenjar adrénal urang teu tiasa ngahasilkeun cukup kortisol sareng aldosteron, contona nalika kelenjar anu salah diserang sareng dirusak ku sistem imun hiji jalma - ieu mangrupikeun Kasakit Addison (tingali ogé addisonsdisease.org.uk). Hormon nu leungit bisa diganti ku nginum obat ti hiji ahli éndokrinologis sareng pasien tiasa hirup normal. Bentuk kakurangan adrénal ieu sanés ciri tina aspergillosis.

Hanjakalna, jalma anu nginum obat kortikosteroid (misalna prednisolone) kanggo waktos anu langkung lami (leuwih ti 2-3 minggu) ogé tiasa mendakan yén aranjeunna gaduh tingkat kortisol anu rendah sabab pangobatan kortikosteroidna tiasa ngirangan produksi kortisol sorangan, khususna upami tinggi. dosis dicokot.

Sakali nginum obat kortikosteroid dieureunkeun, kelenjar adrénal anjeun biasana bakal diaktipkeun deui tapi butuh sababaraha waktos, ku kituna dokter anjeun bakal nyarios anjeun lalaunan ngirangan dosis kortikosteroid sacara saksama salami sababaraha minggu, supados kelenjar adrénal anjeun pulih.

Naon hubunganana sareng aspergillosis?

Jalma anu ngagaduhan bentuk kronis aspergillosis & asma tiasa mendakan diri nginum obat kortikosteroid pikeun waktos anu cukup panjang pikeun ngontrol sesak napas sareng ngamungkinkeun engapan anu nyaman. Akibatna, aranjeunna tiasa mendakan yén aranjeunna kedah ati-ati nalika ngirangan dosis kortikosteroid sareng neraskeun laun-laun pikeun ngijinkeun produksi kortisol alami sorangan pikeun neruskeun aman. Ngurangan teuing gancang bisa ngabalukarkeun sauntuyan gejala kaasup kacapean, pingsan, seueul, muriang, pusing.

Ieu mangrupikeun ubar anu kuat sareng kedah diurus kalayan ati-ati, janten upami anjeun ngagaduhan masalah, hubungi dokter anjeun tanpa reureuh.

Pangobatan sanés anu anjeun tiasa laksanakeun pikeun ngubaran aspergillosis ogé jarang aya hubunganana sareng nyababkeun kakurangan adrénal sapertos sababaraha pangobatan antifungal azole, janten pantes pikeun tetep waspada pikeun gejala anu relevan (tingali daptar di luhur). Nanging, perhatikeun yén gejala sapertos kacapean umum pisan dina jalma anu ngagaduhan aspergillosis.

Pikeun detil sejenna dina nyokot nginum obat corticosteroid tingali aspergillosis.org/steroids/

 

Kartu Darurat stéroid

NHS parantos ngaluarkeun rekomendasi yén sadaya pasien anu gumantung ka stéroid (nyaéta henteu kedah ngadadak ngeureunkeun nginum obat kortikosteroid) nyandak Kartu Darurat Stéroid pikeun nginpokeun ka praktisi kaséhatan yén anjeun peryogi pangobatan stéroid sapopoé upami anjeun dibawa ka rumah sakit sareng henteu tiasa komunikasi. .

Inpormasi ngeunaan kéngingkeun kartu tiasa dipendakan di dieu. 

CATETAN penderita attending National Aspergillosis Center di Manchester bisa ngumpulkeun kartu di apoték.

 

Terakhir Diénggalan tanggal 4 Pébruari 2022 ku Graham