Inféksi Aspergillus Ceuli, Panon sareng Kuku

Otomikosis

Otomycosis mangrupikeun inféksi jamur dina ceuli, sareng inféksi jamur anu paling sering dipendakan di klinik ceuli, irung sareng tikoro. Organisme anu tanggung jawab pikeun otomycosis biasana fungi ti lingkungan, paling umum Aspergillus Niger. Jamur biasana nyerang jaringan anu parantos ruksak ku inféksi baktéri, tatu fisik atanapi kaleuwihan kotoran ceuli.

Gambar nunjukkeun otomycosis - inféksi jamur ceuli

gejala:

  • Gatal, iritasi, teu ngarareunah atawa nyeri
  • Jumlah leutik ngurangan
  • Rarasaan sumbatan dina ceuli

Dina kasus jarang, Aspergillus Infecting ceuli bisa sumebar ka tulang jeung kartilage, ngabalukarkeun kasakit parna sarta ngancam kahirupan. Ieu langkung sering disababkeun ku Aspergillus fumigatus tibatan Aspergillus Niger, sareng pakait sareng immunocompromisation, diabetes mellitus atanapi pasien anu dialisis.

Diagnosis otomycosis dikonfirmasi ku cara nyandak lebu tina ceuli anu kainféksi, ngabudidayakeunana dina piring agar khusus sareng nganggo mikroskop pikeun netepkeun organisme sabab. Upami inféksi jero, biopsi kedah dilakukeun pikeun kultur sareng identifikasi jamur. Upami aya kacurigaan inféksi janten invasif, scan CT sareng MRI tiasa dianggo pikeun ningali naha jamur parantos sumebar ka situs anu sanés.

Perawatan ngalibatkeun sacara saksama ngagaringkeun sareng ngabersihkeun saluran ceuli, nganggo microsuction. Jarum suntik aural kedah dihindari sabab tiasa nyababkeun inféksi flaring dina situs anu langkung jero dina ceuli. Gumantung kana kumaha pajeulitna inféksi, Anjeun bisa jadi kudu ngubaran salajengna kalawan antifungals dilarapkeun kana ceuli. Perawatan kedah diteruskeun salami 1-3 minggu sareng terapi antijamur oral ngan ukur diperyogikeun upami antifungal anu diterapkeun kana kulit henteu jalan, atanapi kaayaanna invasif.

Kalayan beberesih saluran ceuli anu saé sareng terapi antijamur, otomycosis biasana diubaran sareng henteu kambuh.

Pencét di dieu pikeun inpormasi lengkep ngeunaan otomycosis

Onychomycosis

Onychomycosis mangrupikeun inféksi jamur dina kuku, biasana dina kuku suku. Inféksi kuku jamur anu umum dina populasi sawawa umum, kalawan laju ngeunaan 5-25% jeung ngaronjatna incidence di urang manula. Onychomycosis ngawengku ngeunaan 50% tina sakabeh kasakit kuku. Aya rupa-rupa fungi nu bisa onychomycosis, tapi T. rubrum tanggung jawab ngeunaan 80% kasus di Inggris.  Spésiés Aspergillusdiantara loba fungi lianna, sakapeung bisa ngabalukarkeun onikomikosis. Sababaraha inféksi disababkeun ku leuwih ti hiji jamur

Gambar nunjukkeun onychomycosis - inféksi Aspergillus dina kuku

Gejala inféksi bakal rupa-rupa gumantung kana jenis jamur aub, tapi kuku thickened jeung discoloration nu ilahar.

Sababaraha faktor contributing ngabalukarkeun panyakit ieu footwear occlusive, kontak cai éksténsif jeung kuku, trauma kuku terus-terusan, predisposition genetik jeung kasakit concurrent, kayaning diabetes, sirkulasi periferal goréng jeung inféksi HIV, kitu ogé bentuk sejen tina immunosuppression.

Diagnosis jamur sabab kahontal ku scraping paku (bahan handapeun kuku mangrupa bahan paling rewarding). Potongan-potongan leutik ieu teras dipariksa di handapeun mikroskop sareng ditumbuhkeun dina piring agar khusus pikeun nangtoskeun spésiés anu tanggung jawab panyakit.

Perlakuan gumantung kana spésiés sabab jeung severity kasakit. Krim antifungal atanapi salep anu diterapkeun kana kuku anu kapangaruhan efektif dina sababaraha kasus anu langkung hampang. Terapi antifungal oral atanapi bedah pikeun nyabut kuku tiasa diperyogikeun. Perlakuan bisa lepas ti 1 minggu ka 12+ bulan, gumantung kana kasus. Cure mungkin, tapi butuh waktu lila, sabab tumuwuhna kuku slow.

Lipatan kuku ogé tiasa kainféksi - ieu disebut paronychia, sareng biasana disababkeun ku albicans Candida jeung nu séjénna Candida jenis.

Pencét di dieu pikeun inpormasi anu langkung lengkep ihwal onychomycosis

Keratitis jamur

Keratitis jamur mangrupikeun inféksi jamur tina kornea. Agen sabab paling umum nyaéta Aspergillus flavusAspergillus fumigatus, fusarium spp. jeung albicans Candida, sanajan fungi séjén bisa jawab. Trauma, utamana lamun pakait sareng bahan tutuwuhan, mangrupakeun antecedent umum pikeun keratitis jamur. Cairan lensa kontak anu kacemar ku jamur ogé tiasa nyababkeun keratitis jamur. Faktor résiko sanésna kalebet kortikosteroid topikal, obat-obatan tradisional sareng suhu sareng kalembaban éksternal anu langkung luhur. Keratitis baktéri langkung umum dina anu ngagem lénsa kontak sareng dunya barat, sedengkeun di India sareng Nepal sareng sababaraha nagara sanés, keratitis jamur sahenteuna biasa sapertos keratitis baktéri. Diperkirakeun aya leuwih ti sajuta kasus keratitis jamur taunan di sakuliah dunya, lolobana di nagara tropis.

Gejala biasana kawas tipe séjén keratitis, tapi meureun leuwih berkepanjangan dina durasi (5-10 poé):

  • beureum panon
  • nyeri
  • kaleuwihan cimata atawa kaluaran sejenna tina panon anjeun
  • kasusah muka kongkolak panon anjeun kusabab nyeri atanapi iritasi
  • visi kabur
  • panurunan visi
  • sensitipitas cahya
  • rarasaan yen aya hal dina panon anjeun

Cara anu pangsaéna pikeun mendiagnosis keratitis jamur nyaéta nyandak kerok bahan inféktif tina kornea. Sagala agén jamur dina scraping ieu lajeng tumuwuh dina piring agar husus pikeun idéntifikasi. Marengan culturing organisme, mikroskop diperlukeun alatan rupa-rupa poténsi sabab fungi.

Antifungal diterapkeun langsung kana panon dina bentuk tetes panon penting pisan pikeun pengobatan keratitis jamur. Frékuénsi di mana aranjeunna dikaluarkeun gumantung kana parah inféksi. Dina kasus parna ieu jam, sarta bisa ngurangan frékuénsi sanggeus 1 dinten sakumaha perbaikan ieu documented. Terapi antifungal topikal ngagaduhan tingkat réspon 60% kalayan ingetan visi upami keratitis parah sareng réspon 75% upami langkung hampang. Pikeun inféksi parna, terapi oral ogé disarankeun. Pangobatan antifungal anu dipasihkeun gumantung kana spésiés sabab. Terapi biasana diteruskeun sahenteuna sahenteuna 14 dinten. Debridement bedah penting pisan pikeun panyakit anu parah.

Keratitis jamur dipatalikeun sareng résiko perforasi salajengna 5 kali langkung ageung sareng peryogi cangkok kornea tibatan keratitis baktéri. Pamulihan tetempoan langkung luhur upami diagnosis dilakukeun awal.

Pencét di dieu pikeun inpormasi anu langkung lengkep ihwal keratitis jamur

Kanggo inpo nu langkung lengkep ihwal jinis aspergillosis sareng gejala sareng pengobatanna, buka tautan ieu:

Terakhir Diénggalan tanggal 14 Désémber 2019 ku Megan