CPA - Aspergillosis pulmonal kronis

Aspergillosis pulmonal kronis nyaéta jangka panjang Aspergillus inféksi paru; Aspergillus fumigatus ampir salawasna spésiésna jawab. Panyakit CPA ngagaduhan sistem imun séhat anu, dina kaayaan biasa, bakal ngabasmi inféksi. Akibatna jamur teu bisa gancang narajang sabar, tapi manages nyicingan wewengkon awak dimana eta bisa manggihan toehold a.

Wewengkon awak anu cocog pikeun inféksi nyaéta tempat jamur anu munggaran tiasa nampi aksés; saluran napas atawa sinus umum, sabab spora jamur ngarambat ogé dina hawa. Bréh, éta perlu ngahindar tina sistim imun, jadi condong nyicingan cavities dimana aya kirang kontak jeung sistim imun - kayaning jaringan paru ruksak ditinggalkeun balik ku tuberkulosis atawa inféksi sarupa. Lebu anu tinggaleun ku inféksi aslina nyayogikeun 'toehold' anu diperyogikeun ku jamur.

Sakali diadegkeun, jamur bisa tumuwuh lalaunan, diwatesan ku jaringan sabudeureun rohangan (tempat sistim imun sabar urang masih bisa ngalawan inféksi). Éta tiasa disumputkeun salami mangtaun-taun masihan sababaraha gejala tapi, dina sababaraha kasus tiasa mimiti ngahupuskeun jaringan sakurilingna - panginten kusabab parut anu disababkeun ku peradangan dimana jamur noél kana sisi rohangan. Ieu kumaha a bal jamur, disebut oge an aspergiloma, ngembang. Henteu sakabéh penderita CPA ngamekarkeun aspergiloma.

Ieu teu langsung ngancam kaséhatan, iwal hiji pembuluh darah utama anu eroded sarta perdarahan lumangsung. Aya kalana leungitna getih beurat bisa lumangsung; ieu disebut hemoptysis na perlakuan rumah sakit saharita diperlukeun.

NB: Aspergillosis pulmonal kronis (CPA) jeung Aspergillosis pulmonal invasif kronis (CIPA) duanana geus dipaké baheula jeung ieu ngabalukarkeun kabingungan. CIPA ayeuna sacara resmi henteu dianggo deui pikeun ngajelaskeun panyakit ieu. Aspergillosis invasif nyaéta panyakit anu béda.

Aspergillosis pulmonal kronis nyertakeun sahenteuna tilu subkategori inféksi kronis:

  • Aspergillosis pulmonal Cavitary kronis (CCPA) anu didefinisikeun ku hiji atawa leuwih rongga, nganggo atanapi henteu aya bal jamur.
  • Aspergiloma nyaéta istilah anu dipaké pikeun bal jamur anu tumuwuh dina rongga. Pasén CPA sareng aspergilloma tiasa ningali paningkatan atanapi sakedik parobihan dina sababaraha taun. Panginten aya sababaraha gejala atanapi ngan ukur batuk.
  • Aspergillosis pulmonal Fibrosing kronis (CFPA) dasarna nyaéta CCPA anu parantos dugi ka tahap ahir dina kamekaranana sareng paru-paruna parah pisan.
CT scan ti pasien kalayan sagala rupa bentuk aspergillosis pulmonal kronis. (A) aspergiloma basajan; (B) Aspergillosis pulmonal cavitary kronis; (C) Aspergillosis pulmonal fibrosing kronis; (D) nodul Aspergillus. Gambar dicokot tina Kosmidis C, Denning DW, The klinis spéktrum aspergillosis pulmonal, Thorax 2015; 70: 270-277

CT scan ti pasien kalayan sagala rupa bentuk aspergillosis pulmonal kronis. (A) aspergiloma basajan; (B) aspergillosis pulmonal cavitary kronis; (C) Aspergillosis pulmonal fibrosing kronis; (D) nodul Aspergillus. Gambar dicokot tina Kosmidis C, Denning DW, Spéktrum klinis aspergillosis pulmonal, toraks 2015;70:270-277

gejala

Pasén kalawan aspergillomas gaduh sababaraha gejala husus, tapi 50-90% ngalaman sababaraha batuk getih.
Pikeun penderita CPA anu sanés, gejala tiasa kalebet leungitna beurat, kacapean, batuk, hemoptisis (perdarahan dina bayah) sareng sesak napas, biasana salami langkung ti 3 bulan.

carana nangtukeun rupa panyakitna

Kalolobaan penderita CPA boga kasakit paru kaayaan. Ieu kalebet TB, pengobatan saméméhna pikeun kanker paru-paru, sarcoidosis, emfisema sareng COPD. X-ray dada atanapi CT scan tiasa nunjukkeun hiji atanapi langkung rohangan paru-paru, sareng tés getih tiasa positip pikeun Aspergillus antibodi. Uji galaktomanan merupakan tes yang lebih dapat diandalkan Aspergillus kakeunaan. Sampel sputum tiasa dibudidayakeun dina usaha ningali upami Aspergillus tumuwuh. Aya kalana biopsy dicokot & diuji.

Diagnosis hese sareng sering ngabutuhkeun spesialis. Ieu salah sahiji layanan utama ditawarkeun ku Puseur Aspergillosis Nasional di Manchester, Inggris, dimana nasehat bisa ditéang.

Pencét di dieu pikeun inpormasi lengkep ngeunaan Diagnosis

anggapanana

Pasén kalawan aspergillomas tunggal umumna ngalakukeun ogé kalawan bedah jeung pangalusna dibere antifungals pre- jeung postoperative pikeun nyegah komplikasi lianna. Pikeun kasus nu leuwih kompleks (CCPA), pamakéan lifelong antifungals normal, babarengan jeung sinar-X biasa pikeun niténan kamajuan. Penting pikeun ngawas tingkat getih antijamur pikeun mastikeun dosis optimal, sabab individu béda-béda kumaha awakna ngolah ubar ieu.

Lamun perdarahan lumangsung sarta bedah teu mungkin lajeng perlakuan séjén bisa dipaké pikeun ngawatesan leungitna getih. Salaku conto, asam tranexemic bisa dibikeun ka ajak clotting. Upami éta gagal, sareng perdarahan janten kaleuleuwihan, embolisasi dilaksanakeun nganggo katéter (tingali obrolan ngeunaan ngawatesan leungitna getih ku Konsultan Radiologist di Nasional Aspergillosis Center Ray Ashleigh).

Pencét di dieu pikeun inpormasi lengkep ngeunaan Perawatan

ramalan

Kanggo sabagéan ageung pasién, CPA bakal janten panyakit seumur hirup. 84% pasien ngalakukeun ogé saatos operasi, upami éta mangrupikeun pilihan. Dina kurang ti 10% kasus, panyakit ngaleungit sacara spontan. Seuseueurna pasien kalayan CPA peryogi manajemén panyakit kronis. Dina kalolobaanana, tujuan utama terapi nyaéta pikeun ngirangan gejala sareng nyegah kamajuan panyakit.

Aya kalana pasien duanana asimtomatik sareng henteu maju sanajan tanpa terapi. Di tungtung spéktrum anu sanés aya pasién anu ngagaduhan gejala anu ageung, anu panyakitna sigana maju sanaos terapi antijamur inténsitas tinggi, sakapeung kalayan immunotherapy gabungan. Panahanan progression, sarta hususna ngaminimalkeun leungitna fungsi paru, mangrupakeun tujuan konci terapi, hanjakalna teu salawasna kahontal; kitu ogé gain beurat, ngurangan di fatigability, ngurangan batuk, produksi sputum, hemoptysis na breathlessness sadayana kauntungan berharga terapi antifungal jangka panjang, ogé teu salawasna kahontal.

inpo salajengna

Aya keretas ngajéntrékeun sakabéh aspék CPA dina Situs web Aspergillus. Ditulis ku Professor David Denning (Diréktur The Puseur Aspergillosis Nasional) sareng kolega, éta dimaksudkeun pikeun jalma anu latihan médis.

Kanggo inpo nu langkung lengkep ihwal jinis aspergillosis sareng gejala sareng pengobatanna, buka tautan ieu:

Panungtungan diropéa dina Nopémber 1, 2020 ku Megan