carana nangtukeun rupa panyakitna

Gambar tina diagnosis pasien

Diagnosis akurat teu pernah lugas pikeun aspergillosis, tapi parabot modern keur dimekarkeun gancang sarta ayeuna ngaronjatkeun kagancangan jeung akurasi diagnosis. Pasién anu nampilkeun di klinik mimitina bakal dipenta pikeun masihan riwayat gejala anu aranjeunna perhatikeun. Gumantung kana sajarah ieu, sababaraha tés tiasa dipénta tina daptar ieu:

  • Hiji tés getih
  • X-ray atanapi CT scan dada
  • Tés kulit pikeun ngukur sensitipitas kana alérgi Aspergillus
  • Budaya jeung analisis sampel sputum (mucus).
  • Kultur cairan jaringan misalna cairan paru (disebut BAL)
  • A bronkoskopi - dimana tabung fléksibel dialirkeun kana bayah nalika di handapeun sedasi.
  • Sampel atanapi biopsy tina massa jaringan (upami aya) dina rohangan paru-paru

Naon anu nunjukkeun tés?

Tes getih: Antibodi ngalawan Aspergillus Protéin tiasa diukur dina getih pasien sareng ieu nunjukkeun upami pasien ngagaduhan Aspergillus inféksi - ieu dipigawé ngagunakeun hiji Enzim-linked immunosorbent assay (ELISA), sapertos ImmunoCAP® Tes Darah IgE Spésifik.. Hasil anu positif hartosna antibodi ka jamur parantos dideteksi. Hasil tés anu positif ogé mangrupikeun spidol anu kapaké pikeun ngabandingkeun engké pikeun meunteun efisiensi pangobatan. Kadang-kadang hasil positip palsu tiasa kajantenan, janten sababaraha tés anu béda dianggo pikeun ngadiagnosis aspergillosis. Kadangkala spidol tina alergi kana Aspergillus positip dina getih. Hiji tés pikeun molekul jamur tinangtu kadang kapanggih dina getih - disebutna uji galaktomanan ogé tiasa dilaksanakeun dina sampel getih.

tés séjén kaasup cacah getihviskositas plasma jeung Protéin C-réaktif, nu bisa nunjukkeun peradangan - spidol sapertos biasana ngaronjatkeun dina perlakuan jadi tingkat dasar mantuan. Tes fungsi ati sareng ginjal penting sabab fungsi ati tiasa abnormal dina ubar antijamur. Ogé, sababaraha penderita aspergillosis mungkin gaduh tingkat low zat disebut léktin mengikat mannose (MBL) jeung mintonkeun gén abnormal pikeun protéin ieu.

dada X-ray ngamungkinkeun visualisasi jero bayah sareng tiasa ngaidentipikasi abnormalitas sapertos rohangan paru-paru - kabentuk salaku akibat tina panyakit atanapi inféksi anu sanés, atanapi upami a bola jamur (aspergiloma) hadir. Hiji gambar cross sectional leuwih canggih tina bayah bisa jadi diperlukeun, dina hal ieu tomografi komputer (CT) bisa jadi diperlukeun. Prosedurna ngandelkeun sinar-X pikeun ngahasilkeun gambar anu lengkep. Anjeun bakal kedah ngagolér kénéh dina méja sempit, nu slides kana puseur CT scanner dimana sinar-X muterkeun sabudeureun anjeun. A scan biasana nyokot ngan sababaraha menit.

Tés kulit dimana jarum leutik dianggo pikeun ngeruk permukaan kulit tiasa dianggo pikeun ngadeteksi naha pasién ngagaduhan sirkulasi antibodi IgE khusus pikeun. Aspergillus. Ieu mangrupikeun tés anu langkung umum upami anjeun ngagaduhan asma atanapi ABPA. Hasil anu positif nunjukkeun yén pasien sensitip AspergillusTingali sistem imun.

Sampel sputum, cairan jaringan sanés atanapi biopsi jaringan tiasa dikirim ka laboratorium pikeun dibudidayakeun, pikeun ningali naha kamungkinan tumuwuh. Aspergillus ti sampel. Élmuwan ngagunakeun piring budaya husus pikeun tumuwuh kapang, sarta lamun aya nu tumuwuh aranjeunna mindeng ngagunakeun mikroskop pikeun mastikeun jenis kapang. Cara séjén pikeun ngadeteksi Aspergillus nyaéta kalayan métode tés molekular sénsitip.

A bronchoscopy mangrupakeun prosedur dimana tube fléksibel dialirkeun kana bayah pikeun nempo paru sarta rél - sabar ieu sedated salila prosedur. Sampel jaringan paru-paru atanapi cairan tiasa dibiopsi ngaliwatan bronkoskop pikeun pamariksaan di laboratorium ku uji kultur sareng molekular, upami diperyogikeun. Tempo deui.

Biopsi nyaéta sampel leutik jaringan nu dicokot tina wewengkon nu kainféksi (misalna paru-paru, sinus) nu boh keureut ipis, diwarnaan jeung dipariksa di handapeun mikroskop, atawa disimpen dina media gizi nu ngidinan sagala jamur hadir tumuwuh - jamur lajeng bisa dicirikeun.

Hasil tina tés di luhur teras dianggap babarengan sareng upami aspergillosis dikonfirmasi, rezim perlakuan anu cocog bakal dimimitian.

Talks dina Pasén & Carer Rapat di NAC

Naon IgE? Ringkesan pikeun jalma awam Mimitian jam 0' 55' 43 detik

Naon IgG? Ringkesan pikeun jalma awam Mimitian jam 0' 29' 14 detik

Panalungtikan X-ray dada Sababaraha petunjuk! Mimitian jam 0 51′ 22”detik

gejala:

Gejala tiasa béda-béda gumantung kana jinis aspergillosis anu aya dina pasien. Salaku conto, hiji pasien anu ngagaduhan aspergilloma tiasa gaduh sababaraha gejala atanapi ngan ukur batuk, anu sanésna tiasa batuk getih dina jumlah anu ageung (haemoptysis) sareng peryogi perhatian médis anu gancang. aya variasi badag antara penderita.

  • leungitna beurat
  • kacapean
  • muriang
  • batuk
  • batuk getih (hemoptysis)
  • sesak napas

A sabar jeung sababaraha gejala ieu bisa jadi teu boga aspergillosis – kanyataanna teu mungkin, iwal jalma ngabogaan sistim imun goréng (misalna sanggeus terapi kanker, cangkok organ). Upami jalma henteu ngaréspon kana sababaraha dosis antibiotik sareng ngagaduhan sistem imun anu lemah, maka tés aspergillosis kedah dipertimbangkeun. 

Kanggo inpo nu langkung lengkep ihwal jinis aspergillosis sareng gejala sareng pengobatanna, buka tautan ieu:

Panungtungan diropéa dina Nopémber 1, 2020 ku Megan