Biologis sareng asma eosinofilik

Naon asma eosinophilic?

Asma eosinofilik (EA) mangrupikeun panyakit parna anu ngalibatkeun jinis sél getih bodas anu disebut eosinofil. Sél imun ieu dianggo ku ngaleupaskeun bahan kimia beracun anu maéhan patogén ngabahayakeun. Nalika inféksi, aranjeunna ogé ngabantosan merangsang peradangan anu ngamungkinkeun sél imun sanés dikirimkeun ka daérah pikeun ngalereskeunana. Sanajan kitu, dina jalma kalawan EA eosinophils ieu jadi unregulated sarta ngabalukarkeun kaleuwihan peradangan dina rél jeung sistem engapan, ngarah kana gejala asma. Ku alatan éta, dina perlakuan EA, tujuanana pikeun ngurangan tingkat eosinophils dina awak.

Pilarian langkung seueur ngeunaan EA di dieu - https://www.healthline.com/health/eosinophilic-asthma

Biologics

Biologis mangrupikeun jinis pangobatan khusus (antibodi monoklonal) anu dipasihkeun ku suntikan wungkul sareng ayeuna nuju dikembangkeun pikeun ngubaran rupa-rupa panyakit dimana sistem imun urang maénkeun bagian sapertos asma sareng kanker. Éta dihasilkeun tina organisme hirup alami sapertos manusa, sato sareng mikroorganisme sareng kalebet sajumlah produk sapertos vaksin, getih, jaringan sareng terapi sél gén.

Langkung seueur ngeunaan antibodi monoklonal - https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/treatment-types/immunotherapy/monoclonal-antibodies.html

Langkung seueur ngeunaan biologis - https://www.bioanalysis-zone.com/biologics-definition-applications/

Aranjeunna langkung targét tibatan pangobatan asma sanés sapertos stéroid sabab ditujukeun pikeun hiji bagian khusus tina sistem imun, ngirangan efek samping. Biologics dicokot dina kombinasi jeung stéroid, tapi dosis stéroid diperlukeun nyata ngurangan (akibatna efek samping stéroid-ngainduksi ogé ngurangan).

Ayeuna aya 5 jinis biologis anu sayogi. Ieu nyaéta:

  • Reslizumab
  • Mepolizumab
  • Benralizumab
  • Omalizumab
  • Dupilumab

Dua anu munggaran dina daptar ieu (reslizumab sareng mepolizumab) dianggo dina cara anu sami. Aranjeunna nargétkeun sél anu ngaktifkeun éosinofil; sél ieu mangrupa protéin leutik disebut interleukin-5 (IL-5). Upami IL-5 lirén damel, maka aktivasina eosinofil ogé dicegah sareng peradangan ngirangan.

Benralizumab ogé nargétkeun éosinofil tapi dina cara anu béda. Éta ngabeungkeut aranjeunna anu narik sél pembunuh imun alami anu sanés dina getih pikeun datang sareng ngancurkeun éosinofil. Jalur ubar ieu langkung kuat ngirangan / ngaleungitkeun eosinofil dibandingkeun sareng reslizumab sareng mepolizumab.

Omalizumab nargétkeun antibodi anu disebut IgE. IgE ngarangsang aktivasina sél radang séjén pikeun ngaleupaskeun bahan kimia sapertos histamine salaku bagian tina réspon alérgi. Réspon ieu nyababkeun peradangan dina saluran pernapasan sareng nyababkeun gejala asma. Hiji alergi kana aspergillus tiasa nyetél jalur ieu, hartosna penderita ABPA sering ngagaduhan EA. Omalizumab tiasa meungpeuk réspon alérgi ieu sareng ku kituna ngirangan gejala asma anu salajengna.

Biologis final, dupilumab, parantos sayogi di Skotlandia tapi taun ka tukang disatujuan ku NICE (tingali di handap) pikeun dianggo di sakumna Inggris sareng bakal tiasa diaksés dina awal 2022. Sapertos omalizumab, éta ogé disarankeun pikeun jalma anu asma parah. pakait sareng alergi. Gawéna ku ngahalangan produksi dua protéin anu disebut IL-13 sareng IL-4. Protéin ieu memicu réspon radang anu nyababkeun produksi mukus sareng produksi IgE. Sakali deui, dua protéin ieu diblokir, peradangan bakal ngirangan.

Kanggo inpo nu langkung lengkep ihwal obat-obatan ieu, kunjungan halaman wéb asma Inggris -  https://www.asthma.org.uk/advice/severe-asthma/treating-severe-asthma/biologic-therapies/

Tezepelumab

Crucially, aya ubar biologis anyar dina pasaran disebut Tezepelumab. Ubar ieu tindakan langkung luhur dina jalur peradangan ku nargétkeun molekul anu disebut TSLP. TSLP penting pisan dina seueur aspék réspon radang sareng gaduh rupa-rupa épék. Ieu ngandung harti yén sakabéh target (alergi jeung eosinophilic) tina biologics ayeuna aya katutupan di ubar ieu. Dina percobaan panganyarna dilakukeun leuwih sataun, Tezepelumab (dina kombinasi kalayan corticosteroids) ngahontal 56% réduksi dina laju exacerbation asma. Ubar ieu disayogikeun ku FDA dina kuartal kahiji 2022. Sakali disatujuan, éta bakal tiasa diaksés salaku bagian tina uji klinis atanapi ngalangkungan dana kasus-demi-kasus ti kelompok komisioning klinis, tapi éta moal sayogi. dina NHS dugi ka disatujuan ku NICE. Sanajan kitu, Tezepelumab nyadiakeun harepan dina cakrawala pikeun jalma nalangsara ku EA.

tungtunan NICE

Hanjakalna, henteu sadayana ubar ieu gampang diaksés di Inggris sareng pikeun diresmikeun pasien kedah nyumponan kriteria anu ketat ti National Institute for Health and Care Excellence (NICE). Pikeun masihan biologics, anjeun kedah taat kana rencana perawatan anjeun ayeuna sareng nginum obat anjeun leres. Biologis ieu sayogi ti klinik spesialis sapertos North West Lung Center di Rumah Sakit Wythenshawe, Manchester anu meunteun pasien sareng ngalamar dana pikeun ngamimitian ubar upami aranjeunna layak.

Mangga tingal tungtunan NICE pikeun ubar anu ayeuna aya di handap:

Upami anjeun parantos nyandak pangobatan stéroid anu henteu épéktip sareng anjeun ngarasa yén anjeun tiasa nyandak kauntungan tina obat-obatan ieu, nyarios ka konsultan pernapasan anjeun.

 

 

Terakhir Diénggalan tanggal 7 Désémber 2021 ku Katy McGuinness