Bedana antara ABPA na CPA

Aspergillosis pulmonal broncho alérgi (ABPA) sareng aspergillosis pulmonal kronis (CPA) mangrupikeun dua jinis aspergillosis anu béda. Duanana mangrupikeun panyakit kronis tapi béda dina mékanisme sareng sering presentasi. Naha anjeun terang bédana antara dua?

Tulisan ieu bakal ngabandingkeun biologi, gejala sareng diagnosis / pengobatan dua panyakit.

Biologi

Tinjauan:

Anu ngabalukarkeun pamungkas duanana ABPA jeung CPA nyaéta gagal clearance tina Aspergillus spora (konidia) tina bayah anu ngabalukarkeun panyakit. Tapi, mékanisme pasti kumaha panyakit disababkeun dina dua éta rada béda. Beda utama nyaéta ABPA nyaéta réaksi alérgi kana Aspergillus spora sedengkeun CPA mangrupa inféksi.

Situs wéb ieu ngagaduhan halaman masing-masing dina unggal panyakit anu tiasa dipendakan ku ngaklik tautan ieu di handap:

ABPA – https://aspergillosis.org/abpa-allergic-broncho-pulmonary-aspergillosis/

CPA- https://aspergillosis.org/cpa-chronic-pulmonary-aspergillosis/

Hayu urang tingali heula ABPA. Sakumaha didadarkeun di saméméhna, ABPA disababkeun ku réaksi alérgi kana Aspergillus spora. Réaksina digedekeun ku panyakit co-morbid sapertos fibrosis kista (CF) sareng asma. Sakumaha anu dijelaskeun dina kaca ABPA, Aspergillus spora di na sorangan teu ngabalukarkeun réaksi alérgi - ku kituna aranjeunna unknowingly breathed ku dulur unggal poe. Dina jalma séhat, spora gancang dipiceun tina bayah sareng awak. Réaksi lumangsung nalika spora henteu dikaluarkeun tina bayah, masihan aranjeunna waktos pikeun tumbuh sareng ngahasilkeun hifa (struktur sapertos benang panjang) anu ngaluarkeun racun anu ngabahayakeun. Awak lajeng ngahasilkeun réspon imun alérgi kana spora germinating jeung hyphae nu. Réspon alérgi ieu ngalibatkeun peradangan. Peradangan mangrupikeun hasil tina seueur sél imun anu béda-béda anu buru-buru ka daérah sakaligus pikeun nyobaan sareng ngalawan penjajah. Sanaos diperyogikeun dina réspon imun anu épéktip, éta ogé nyababkeun bareuh sareng iritasi saluran pernapasan, ngahasilkeun sababaraha gejala utama anu aya hubunganana sareng ABPA sapertos batuk sareng sesak napas.

Ayeuna hayu urang nempo CPA. CPA, sakumaha disebutkeun di luhur, teu dicirikeun ku réaksi alérgi kana Aspergillus spora. Panyakit ieu kirang jelas tibatan ABPA sareng langkung jarang. Nanging, éta disababkeun ku spora anu henteu dibersihkeun sacara efektif tina bayah. Dina hal ieu, aranjeunna netepkeun tempatna dina paru-paru anu ruksak atanapi rongga anu aya dina bayah sareng mimiti berkecambah di dinya. Wewengkon paru-paru anu ruksak langkung gampang pikeun inféksi nyerang kusabab jumlah sél imun anu langkung sakedik pikeun ngalawan aranjeunna (perhatikeun yén penderita CPA biasana ngagaduhan sistem imun anu fungsina - nyaéta aranjeunna henteu immunocompromised). Rongga ieu biasana balukar tina inféksi paru saméméhna sapertos karusuhan paru obstructive kronis (COPD) atanapi tuberkulosis (TB).

Sababaraha penderita CPA gaduh sababaraha kaayaan kaayaan. Dina ulikan 2011, wincik kaayaan kaayaan 126 penderita CPA di Inggris anu dicirikeun; kapanggih yén tuberkulosis, inféksi mycobacterial non-tuberkulosis sareng ABPA (enya, ABPA tiasa janten faktor résiko pikeun CPA) mangrupikeun faktor résiko utama pikeun ngembangkeun CPA (baca ulikan lengkep di dieu - https://bit.ly/3lGjnyK). The Aspergillus inféksi bisa tumuwuh di wewengkon ruksak jero bayah sarta aya kalana ngawitan narajang jaringan sabudeureun. Nalika ieu kajantenan, sél imun di daérah sakurilingna biasana ngalawan inféksi sareng ku kituna dilarang nyérangkeun jaringan paru-paru. Panyebaran périodik ieu tina Aspergillus Inféksi bisa kitu, ngaruksak pembuluh darah caket dieu ngabalukarkeun salah sahiji gejala utama pakait sareng CPA nu batuk getih (haemoptysis).

Sél imun mana anu dideteksi?

ABPA:

  • Kusabab ABPA umumna inféksi alérgi, tingkat antibodi IgE naék drastis (>1000) salaku bagian tina réspon imun alérgi awak. IgE maénkeun peran penting dina alergi sabab ngarangsang sél imun lianna pikeun ngaleupaskeun mediator kimiawi. Bahan kimia ieu ngabantosan ngaluarkeun alérgi tina awak anjeun sareng / atanapi ngarékam sél imun sanés pikeun ngabantosan ogé. Salah sahiji bahan kimia anu kasohor nyaéta histamin. Total tingkat IgE jeung Aspergillustingkat IgE spésifik duanana ngaronjat dina penderita ABPA.
  • Antibodi IgG pikeun Aspergillus ogé mindeng elevated; IgG mangrupikeun jinis antibodi anu paling umum sareng dianggo ku ngabeungkeut kana Aspergillus antigén nu ngabalukarkeun karuksakan maranéhanana.
  • Eosinophils tiasa diangkat anu dianggo ku ngaleupaskeun bahan kimia beracun anu ngancurkeun patogén anu nyerang.

CPA:

  • Ngangkat tingkat Aspergillus Antibodi IgG aya
  • Tingkat IgE tiasa rada ningkat dina pasien CPA, tapi henteu saluhur pasien ABPA

gejala

Sanaos aya tumpang tindihna gejala antara dua panyakit, sababaraha gejala langkung umum sareng hiji jinis aspergillosis.

ABPA pakait sareng gejala alérgi sapertos batuk sareng produksi mukus. Upami Anjeun gaduh asma, ABPA paling dipikaresep bakal ngakibatkeun worsening gejala asma anjeun (kayaning wheezing sarta shortness tina napas). Kacapean, muriang sareng perasaan umum kalemahan / gering (malaise) ogé tiasa hadir.

CPA kirang pakait sareng produksi mukus sareng seueur deui sareng batuk sareng batuk getih (hemoptysis). Gejala sapertos kacapean, sesak napas sareng leungitna beurat ogé katingali.

Dina polling Facebook anu dikaluarkeun ku Pusat Aspergillosis Nasional, patarosan ieu diajukeun nyalira ka jalma anu ABPA sareng CPA:

'Aspék naon tina kualitas hirup anjeun ayeuna anu paling anjeun pikahariwangkeun sareng paling hoyong ningkatkeun?'

5 jawaban anu paling luhur pikeun ABPA nyaéta:

  • kacapean
  • Breathlessness
  • batuk
  • kabugaran goréng
  • Kikisik

5 jawaban anu paling luhur pikeun CPA nyaéta:

  • kacapean
  • Breathlessness
  • kabugaran goréng
  • kaayaan guligah
  • Turun beurat/batuk/batuk getih/efek samping anti jamur (perhatikeun jawaban ieu sadayana ngagaduhan jumlah sora anu sami)

Ieu mantuan dina langsung ngabandingkeun gejala dilaporkeun ti penderita sorangan.

Diagnosis / perlakuan

Kaca ABPA dina ramatloka ieu ngajelaskeun kritéria diagnostik diropéa - tingali link ieu https://aspergillosis.org/abpa-allergic-broncho-pulmonary-aspergillosis/

Diagnosis pikeun CPA gumantung kana papanggihan radiological jeung mikroskopis, sajarah sabar jeung tés laboratorium. CPA bisa ngamekarkeun kana bentuk béda kayaning aspergillosis pulmonal cavitary kronis (CCPA) atanapi aspergillosis pulmonal fibrosing kronis (CFPA) - diagnosis rada béda pikeun tiap gumantung kana papanggihan radiological. Fitur anu paling umum kapanggih dina CT scan pasien CPA nyaéta aspergilloma (penampilan morfologis bal jamur). Sedengkeun ieu pisan karakteristik CPA teu bisa sorangan dipaké pikeun nangtukeun diagnosis sarta merlukeun aspergillus IgG positif atawa test precipitins pikeun konfirmasi. Cavities paru hadir salila sahenteuna 3 bulan bisa ditempo kalayan atawa tanpa aspergilloma, éta, babarengan jeung bukti serological atawa mikrobiologis, bisa nunjukkeun CPA. tés lianna kayaning Aspergillus antigen atanapi DNA, biopsi nunjukkeun hifa jamur dina mikroskop, Aspergillus PCR, sarta sampel engapan anu tumuwuh Aspergillus dina budaya ogé indicative. Kalayan gejala anu dijelaskeun ku pasién, kombinasi hasil ieu diperyogikeun pikeun ngadamel diagnosis anu pasti.

Perlakuan pikeun duanana kasakit biasana ngalibatkeun terapi triazole. Pikeun ABPA, kortikosteroid sering dianggo pikeun ngontrol réspon awak kana spora sareng itraconazole mangrupikeun pangobatan antijamur lini munggaran ayeuna. Biologis tiasa janten pilihan pikeun anu ngagaduhan asma parah. Tempo langkung seueur ngeunaan biologis di dieu - https://aspergillosis.org/biologics-and-eosinophilic-asthma/.

Pikeun CPA, pangobatan lini kahiji nyaéta itraconazole atanapi voriconazole sareng bedah tiasa cocog pikeun ngaleungitkeun aspergilloma. Diagnosis sareng rencana perawatan dilakukeun ku konsultan pernapasan.

Mudah-mudahan ieu masihan anjeun gambaran anu langkung jelas ngeunaan dua panyakit. Takeaway utama nyaéta ABPA dicirikeun ku réaksi alérgi kana spora aspergillus sedengkeun CPA henteu.

Terakhir Diénggalan tanggal 5 Januari 2022 ku Katy McGuinness