Aspergillosis invasif

NB: Pikeun kajelasan kami ngan bakal ngarujuk kana Invasive Aspergillosis (IA) dina halaman ieu. Kanggo inpo ngeunaan Aspergillosis Pulmonary Kronis (CPA) buka kaca ieu.

Sinar X paru nunjukkeun aspergillosis invasif dina pasien leukemia
Sinar X paru nunjukkeun aspergillosis invasif dina pasien leukemia

sabab

Aspergillosis invasif (IA) nyaéta inféksi jamur anu ngancam kahirupan anu beuki umum, biasana lumangsung dina pasien anu gering pisan. Seuseueurna kasus IA disababkeun ku immunocompromisation. Aya sababaraha alesan naha sabar bisa immunocompromised; ieu maréntahkeun handap ku severity of immunocompromisation.

  • Kémoterapi & radioterapi pikeun pengobatan sababaraha kangker
  • Cangkok sungsum tulang pikeun pengobatan sababaraha kangker misalna leukemia
  • Pamakéan ubar immunosuppressive saatos cangkok
  • Overuse sababaraha stéroid
  • diabetes
  • AIDS
  • Sababaraha organ 'kurang saé' ditangtayungan ku sistem imun sabab boga suplai getih kirang euyeub misalna panon, sendi.

Pasén anu langkung caket kana luhureun daptar ieu kamungkinan ngagaduhan inféksi anu langkung gancang; Contona, penderita cangkok sungsum tulang disimpen dina bangsal husus ditangtayungan bari maranéhna leuwih parna immunocompromised. Salajengna ka handap daptar penderita biasana bisa diwenangkeun imah nginum obat antifungal.

Faktor salajengna pangpentingna dina kontrak a Aspergillus Inféksi nyaéta jalur asupna jamur. Cukup alami pikeun jamur anu dibawa ku hawa, bagian-bagian awak anu paling rentan nyaéta paru-paru sareng sinus - beueus sareng kulitna ipis. Paru-paru kalibet dina kira-kira 85% kasus IA, sareng kalolobaan inféksi organ sanésna janten inféksi sekundér saatos awak diserang ku bayah.

Tungtungna, aya sakelompok leutik inféksi disababkeun ku breaching tina panghalang alam pikeun inféksi - kulit urang. tatu bedah jeung lianna bisa jadi kainfeksi jarang, sarta di sababaraha nagara panon (keratitis) mangrupakeun udagan anu kawilang umum.

Aya hiji atanapi dua pangecualian pikeun aturan ieu - saluran ceuli éksternal tiasa katépa (otomikosis), jamur sering nyoco kana lilin ceuli. Ramo atawa kuku suku bisa diserang (onychomycosis) sabab mangrupakeun jaringan paéh sacara épéktip sareng teu aya sistem imun sareng tiasa beueus - khususna dina sapatu anu teu cekap ventilasi. Kulit sorangan biasana garing teuing, sanaos aya kasus gips anu dipiceun pikeun ngalaan Aspergillus tumuwuh dina luhureun kulit!

Kanggo inpo nu langkung lengkep ihwal jinis aspergillosis sareng gejala sareng pengobatanna, buka tautan ieu:

Terakhir Diénggalan tanggal 27 Oktober 2019 ku Megan