Antifungals pikeun aspergillosis

Gambar nunjukkeun pil ragrag kaluar tina pot. Antifungal mangrupikeun salah sahiji pangobatan utama pikeun aspergillosis.

Pangobatan inféksi jamur sacara lega tiasa dijelaskeun dina tilu kelas antifungal. Échinocandins, azoles sareng polién.

Polién

Amfoterisin B sering dianggo sacara intravena pikeun ngubaran inféksi jamur sistemik. Gawéna ku ngariung kana komponén témbok sél jamur anu disebut ergosterol. Amfoterisin B sigana mangrupikeun spéktrum antijamur intravena anu paling lega. Éta gaduh kagiatan ngalawan Aspergillus, Blastomyces, Candida (sadayana spésiés iwal sababaraha isolat Candida krusei sareng Candida lusitania), Coccidioides, Cryptococcus, Histoplasma, Paracoccidiodes sareng seueur agén zygomycosis (Mucorales), Fusarium sareng jamur anu langkung jarang. Teu cukup aktip ngalawan Scedosporium apiospermum, Aspergillus terreus, Trichosporon spp., lolobana spésiés ngabalukarkeun mycetoma jeung inféksi sistemik alatan Sporothrix schenkii. Résistansi anu dicandak ka amphotericin B parantos dijelaskeun dina sababaraha isolat, biasana saatos terapi jangka panjang dina konteks endokarditis, tapi jarang. Amfoterisin B tiasa nyababkeun seueur efek samping anu dina sababaraha kasus tiasa parah pisan.

Amfoterisin ogé tiasa dikaluarkeun ku nebuliser. Tingali pidéo di dieu.

Echinocandins

Echinocandins mindeng dipaké pikeun ngubaran inféksi jamur sistemik dina penderita kakurangan imun - ubar ieu ngahambat sintésis glucan nu mangrupakeun komponén husus tina témbok sél jamur. Éta kalebet micafungin, caspofungin sareng anidulafungin. Echinocandins pangalusna dikaluarkeun ku cara intravena kusabab nyerep goréng.

Caspofungin aktip pisan ngalawan sadaya spésiés Aspergillus. Éta henteu maéhan Aspergillus lengkep dina tabung tés. Aya jumlah anu kawates pisan tina kagiatan ngalawan Coccidioides immitis, Blastomyces dermatitidis, spésiés Scedosporium, Paecilomyces varioti sareng Histoplasma capsulata tapi kamungkinan kagiatan éta henteu cekap pikeun panggunaan klinis.

Triazoles 

Itraconazole, fluconazole, voriconazole sareng posaconazole - mékanisme tindakan itraconazole sami sareng antifungal azole anu sanés: éta ngahambat sintésis ergosterol anu dimédiasi ku sitokrom P450 oksidase jamur.

Fluconazole aktip ngalawan sabagéan ageung spésiés Candida, iwal mutlak Candida krusei jeung iwal parsial Candida glabrata, sarta sajumlah leutik isolat Candida albicans, Candida tropicalis, Candida parapsilosis jeung spésiés langka lianna. Éta ogé aktip ngalawan sabagian ageung isolat Cryptococcus neoformans. Éta aktip ngalawan seueur ragi sanésna kalebet Trichosporon beigelii, Rhodotorula rubra, sareng jamur endemik dimorphic kalebet Blastomyces dermatitidis, Coccidioides immitis, Histoplasma capsulatumand Paracoccidioides brasiliensis. Ieu kirang aktip ti itraconazole ngalawan fungi dimorphic ieu. Éta henteu aktip ngalawan Aspergillus atanapi Mucorales. Éta aktip ngalawan jamur kulit sapertos Trichophyton.

Ningkatkeun résistansi dina Candida albicans di penderita AIDS parantos dilaporkeun. Laju khas résistansi dina Candida albicans di rumah sakit umum nyaéta 3-6%, dina Candida albicans dina AIDS 10-15%, dina Candida krusei 100%, dina Candida glabrata ~50-70%, dina Candida tropicalis 10-30% jeung dina spésiés Candida séjén kirang ti 5%.

Itraconazole mangrupa salah sahiji antifungal spéktrum paling lega sadia tur ngawengku aktivitas ngalawan Aspergillus, Blastomyces Candida (sakabeh spésiés kaasup loba isolat tahan fluconazole) Coccidioides, Cryptoccocus, Histoplasma, Paracoccidioides, Scedosporium apiospermum na Sporothrix schenkii. Éta ogé aktip ngalawan sagala fungi kulit. Éta henteu aktip ngalawan Mucorales atanapi Fusarium sareng sababaraha fungi langka anu sanés. Éta agén pangalusna ngalawan kapang hideung, kaasup Bipolaris, Exserohilum jsb Résistansi kana itraconazole dijelaskeun dina Candida, sanajan kirang sering ti fluconazole sarta ogé di Aspergillus.

Voriconazole gaduh spéktum anu lega pisan. Éta aktip ngalawan seuseueurna spésiés Candida, Cryptococcus neoformans, sadaya spésiés Aspergillus, Scedosporium agiospermum, sababaraha isolat Fusarium sareng seueur patogén anu jarang. Teu aktip ngalawan spésiés Mucorales kayaning Mucor spp, Rhizopus spp, Rhizomucor spp, Absidia spp jeung sajabana. Voriconazole geus jadi invaluable dina pengobatan aspergillosis invasif.

Posaconazole gaduh spéktrum tindakan anu lega pisan. Jamur anu tumuwuhna dihambat ku posaconazole diantarana Aspergillus, Candida, Coccidioides, Histoplasma, Paracoccidioides, Blastomyces, Cryptococcus, Sporothrix, rupa-rupa spésiés Mucorales (ngabalukarkeun Zygomyetes) jeung loba kapang hideung lianna kayaning Bipolaris jeung Exserohilum. Mayoritas isolat Aspergillus dibunuh ku posaconazole dina konsentrasi anu relevan sacara klinis. Résistansi kaala kana posaconazole lumangsung dina Aspergillus fumigatus sareng Candida albicans tapi jarang pisan.

Épék samping obat azole dicirian ogé sareng aya ogé sababaraha interaksi ubar-ubar anu penting anu ngaluarkeun panggunaan resep obat-obatan dina waktos anu sami. Pikeun pamahaman anu langkung lengkep ngeunaan masalah ieu, tingali brosur inpormasi pasien individu (PIL) pikeun tiap ubar (di handapeun halaman).

diserep

Sababaraha obat antijamur (contona itrakonazol) dicandak sacara lisan sareng tiasa sesah diserep, khususna upami anjeun nuju antacid nginum obat (ubar dipaké pikeun ngubaran indigestion, borok lambung atawa heartburn). Ieu kusabab sababaraha asam dina lambung diperyogikeun pikeun ngabubarkeun kapsul sareng ngamungkinkeun nyerep.

Upami kitu itrakonazol naséhat baku nyaéta pikeun mastikeun yén aya nyatu asam dina burih ku cara nyokot inuman fizzy kayaning cola jeung nginum obat teh (karbon dioksida nu ngabalukarkeun fizz ogé ngajadikeun inuman rada asam). Sababaraha urang teu resep inuman fizzy jadi ngagantikeun jus buah misalna. jus jeruk.

Kapsul itraconazole dicandak saatos tuang sareng 2 jam sateuacan nyandak antacid. Solusi itraconazole dicokot hiji jam saencan a hidangan sakumaha eta leuwih gampang diserep.

Éta ogé patut maca éta Leaflet Émbaran Pasien dipak kalayan nginum obat anjeun sabab ieu masihan anjeun sadaya inpormasi anu anjeun peryogikeun pikeun disimpen sareng dianggo. Kami nyayogikeun daptar pangobatan anu paling umum di handapeun halaman ieu, sareng numbu ka PIL masing-masing.

Sanaos saatos nuturkeun sadaya petunjuk produsén, nyerep sababaraha obat henteu tiasa diprediksi. Anjeun tiasa mendakan yén dokter anjeun bakal nyandak conto getih pikeun mariksa kumaha awak anjeun nyerep antijamur.

Balukar samping

Sadaya obat gaduh efek samping ('efek ngarugikeun') sareng pabrik obat kedah daptar aranjeunna dina Leaflet Informasi Pasien (PIL). Mayoritas minor, tapi sadayana worthwhile mentioning ka dokter anjeun dina datangna salajengna. Efek samping tiasa pisan rupa-rupa sarta mindeng sagemblengna teu kaduga. Upami anjeun ngarasa teu damang, éta salawasna patut pariksa daptar efek samping dina PIL sabab tiasa waé ubar anu anjeun laksanakeun nyababkeun masalah. Lamun ragu salawasna neangan saran dokter anjeun.

stéroid utamana rawan ngabalukarkeun loba efek samping pikaresepeun. Aya inpormasi anu khusus pikeun efek samping stéroid sareng cara nyandak stéroid pangsaéna Ieuh.

Pasén ngalaman efek samping dibere sauntuyan nasehat - bisa jadi nu persevering dina nyokot ubar ngabalukarkeun masalah ngaleungit, atawa bisa jadi nu sabar kudu dieureunkeun tina nginum obat. Aya kalana ubar sejen bakal prescribed pikeun counteract efek samping.

Kacuali dina kasus anu paling parah, henteu disarankeun pikeun pasien ngeureunkeun nginum obat tanpa konsultasi ka dokter.

Aya seueur interaksi antara ubar anu béda-béda anu kedah dikonsumsi ku jalma anu tiasa nyababkeun efek samping anu parah. Pariksa interaksi antara ubar antijamur sareng pangobatan anu sanés anu anjeun candak ku milarian aranjeunna dina kami database interaksi antifungal.

Voriconazole sareng carcinoma sél squamous: Tinjauan 2019 ngeunaan 3710 jalma anu nampi cangkok paru-paru atanapi cangkok sél hematopoietik mendakan hubungan anu signifikan antara panggunaan voriconazole sareng karsinoma sél skuamosa dina pasien ieu. Durasi anu langkung panjang sareng dosis voriconazole anu langkung ageung dikaitkeun sareng paningkatan résiko SCC. Panalitian ngadukung kabutuhan panjagaan dermatologic biasa pikeun penderita LT sareng HCT dina voriconazole, sareng saran yén pangobatan alternatif kedah dilaksanakeun, khususna upami pasien parantos ningkat résiko SCC. Nu nulis dicatet yén data ieu rada kawates sarta panalungtikan leuwih diperlukeun pikeun leuwih ngajajah sambungan ieu. Baca kertas di dieu.

Ngalaporkeun efek samping obat:

INGGRIS: Di Inggris, MHRA gaduh a Kartu Konéng skéma dimana anjeun tiasa ngalaporkeun efek samping sareng kajadian ngarugikeun pangobatan, vaksin, terapi pelengkap sareng alat médis. Aya formulir online anu gampang pikeun dieusi - anjeun henteu kedah ngalakukeun ieu ku dokter anjeun. Upami anjeun peryogi bantosan dina formulir, hubungi batur di NAC atanapi naroskeun ka batur dina grup dukungan Facebook.

AS: Di AS, anjeun tiasa ngalaporkeun efek samping langsung ka FDA via aranjeunna MedWatch skéma.

Kasadiaan Antifungal:

Hanjakalna henteu sadayana ubar antijamur sayogi di unggal nagara di sakumna dunya sareng, sanaos aya, hargana tiasa bénten-béda pisan ti nagara ka nagara. Global Action Fund for Fungal Infections (GAFFI) parantos ngahasilkeun sakumpulan peta anu nunjukkeun kasadiaan ubar antijamur konci di sakumna dunya.

Klik di dieu pikeun nempo peta kasadiaan antifungal GAFFI

inpo salajengna

Ubar anu paling umum diresepkeun pikeun panggunaan jangka panjang pikeun jalma anu ngagaduhan aspergillosis didaptarkeun sareng inpormasi lengkep di handap. Aya ogé daptar inpormasi saderhana pikeun kalolobaan obat ieu Ieuh.

Éta patut maca brosur inpormasi pasien (PIL) pikeun pangobatan anu anjeun badé ngamimitian sareng perhatikeun peringatan, efek samping sareng daptar obat anu teu cocog. Ieu ogé tempat anu saé pikeun maca pituduh khusus ngeunaan cara nginum obat anjeun. Urang nyadiakeun salinan up-to-date di handap:

(PIL – Leaflet Informasi Pasien)

  • stéroid:
    • Prednisolon
  • Antifungal:
    • Amfoterisin
      • Abelcet (PIL)
      • Ambisom (PIL)
      • Zona jamur (PIL)
    • Anidulafungin (ECALTA)
      • 100 mg solusi (PIL)
    • Caspofungin (CANCIDAS)
    • Fluconazole (Diflucan)
    • Flusitosin (ancotil) (PIL)
    • Itraconazole (Sporanox)
    • Mikafungin (Mikamin)
      • 50 / 100mg (PIL)
    • Posaconazole (Noxafil)
      • 100 mg tablet (PIL)
      • 300 mg IV (PIL)
      • 40 mg oral (PIL)
    • Voriconazole (VFEND)
      • 200 mg bubuk (PIL)
      • 40 mg/ml lisan (PIL)
      • 50 sareng 200 mg tablet (PIL)
    • Isavuconazole
      • 100mg kapsul teuas (PIL)
      • 200 abdi Bubuk (PIL)
  • efek samping - tingali PIL & VIPIL leaflet didaptarkeun di luhur tapi ogé ningali laporan lengkep ti EU Kartu Konéng MRHA sistem ngalaporkeun dieu

Panungtungan diropéa dina Nopémber 1, 2020 ku Megan